Gubanc a tanáriban, a rendelőben és a húsüzemben – heti gazdaság

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Alig néhány órával az után, hogy a KSH közzétette kiadványát a 2014-es jövedelmekről, kiderült, hogy egy informatikai hiba miatt késve kapják meg a fizetésüket az egészségügyi dolgozók és a tanárok. De ők legalább megkapják. A pápai húsüzemben ennél nagyobb a bizonytalanság. Heti gazdaság.


A focistaigazolások betiltása és a gyümölcsök kitiltása után a Török Áramlat is áldozatául eshet a Moszkva és Ankara közötti konfliktusnak, amit az okozott, hogy a törökök lelőttek egy orosz vadászgépet. Erre válaszul Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egyebek közt azt tanácsolta honfitársainak, hogy ne menjenek Törökországba nyaralni. Tavaly 4,4 millió orosz, köztük 3,3 millió turista látogatott Törökországba, ami azt jelenti, hogy ha az oroszok megfogadják a külügyminiszter tanácsát, sok pénztől eshetnek el a törökök.

Magyarországon a pápaiak aggódnak, hogy lesz-e munkájuk, fizetésük, miután sokadszorra is csődbe került a városi húsüzem. A városban nagy a bizonytalanság, nem tudni, hogy ezúttal sikerül-e valakinek megmenteni a gyárat. Az emberek egyszerre félnek és bizakodnak, a környéken elvétve akad csak munkalehetőség. Pápa határában mindenesetre plakát hirdeti, hogy „Az ízek maradnak”. Hamarosan kiderül.

Az viszont már biztos, hogy a kürtőskalács hungarikum, így döntött a Hungarikum Bizottság. Megtudtuk, hogy a címmel együtt pénz nem jár az édességnek, marketingre és a hungarikumok népszerűsítésére viszont éves szinten több száz millió forint állami pénz megy el.


Átalakul az egészségügy és a NAV

Karácsonyhoz közeledvén ideiglenesen végre vasárnap is nyitva lehetnek a boltok, miközben az Ipsos közvélemény-kutató felméréséből az derült ki, hogy a magyarok továbbra is utálják, de beletörődtek a vasárnapi zárvatartásba. Ugyanakkor állítólag már a Fideszben is többen fontolóra vennék, hogy visszavonják a sokat kritizált tilalmat.

Változás előtt áll az egészségügy is: egységes adatbázist hoznak létre, lesz e-recept és e-beutaló. Az átalakításhoz szükséges pénz, 10 milliárd forint nagy részét az Európai Unió adja. Az orvosok egyik szeme sír, a másik nevet, mert régóta szeretnék, hogy gyorsabb és egyszerűbb legyen a munkájuk, csakhogy ehhez megfelelő informatikai eszközök is kellenének. Mások az adataikat féltik.

A NAV január 1-jétől esedékes átalakítása miatt is megkongatták a vészharangot: mi lesz, ha a Nemzetgazdasági Minisztériumban olyanok is hozzáférnek majd az adózók adataihoz, akiknek ehhez egyébként nem lenne jogosultságuk? Az adóhivatalt 2016-tól a mindenkori nemzetgazdasági miniszter felügyeli, és államtitkára, ezúttal Tállai András vezeti (portrénkat itt olvashatja el róla), akinek munkáját 4 helyettes államtitkár segíti majd. Megszűnnek a regionális igazgatóságok, és megyei szinten is összevonások lesznek.A paksi atomerőmű élén is változás lesz: a VS.hu úgy értesült, hogy Orbánék a német menedzsert, Hans-Peter Villist szemelték ki a posztra, ő azonban állítólag visszautasította az ajánlatot. Kiderült ugyanis számára, hogy csupán a meglévő atomerőmű irányítása lenne a feladata, neki viszont jobban tetszene, ha az MVM élére kerülhetne.

Az viszont már eldőlt, hogy

  • januártól ügyfélszolgálatot kell fenntartaniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek termékbemutatókon próbálják elpasszolni áruikat,
  • július 1-jétől ingyenes lesz a kéményseprés.


Több, a devizahiteleseket érintő döntés is született

Lezárult a devizaalapú autó- és személyi hitelek forintosítása is a héten. A svájcifrank-alapú hiteleket 287,20 forinton, míg az euróalapúakat 309,20 forinton váltották át. A bankoknak december 15-ig kell az ügyfeleket értesíteniük arról, hogy a jövőben mennyi lesz az új kamat és az új törlesztőrészlet. Sokakat érhet majd meglepetés, mert emelkedhet a törlesztőrészletük. Azoknak például, akik elmaradtak a törlesztéssel. Azenpenzem.hu szakértője, Lovas Judit korábban a VS.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a 305 milliárdnyi élő szerződésből az ügyfelek több mint fele eleve késedelmesen fizet. Az új, adott esetben magasabb összeget először januárban kell majd fizetniük az ügyfeleknek.

Az Alkotmánybíróság is döntött a devizahitelesek ügyében, lényegében elutasított több száz, a devizaalapú kölcsönök forintosítását érintő panaszt. A beadványok azt a rendelkezést támadták, amely szerint a devizahiteleket a 2014. június 16. és 2014. november 7. közötti árfolyam átlagán, vagyis lényegében piaci alapon kell forintra váltani. Ez a szabály sok esetben jelentősen megnövelte a tőketartozást az eredetileg felvett – forintban folyósított, de svájci frankban vagy euróban nyilvántartott – összeghez képest, annak ellenére is, hogy az elmúlt években az adósok folyamatosan törlesztették a tartozásukat.

További részleteket a devizahitelekről Elátkozott idők című multimédiás riportunkban olvashat.


-


Volt némi gubanc a az egészségügyi dolgozók és a tanárok fizetése körül, miután újfajta informatikai programra állt át a Magyar Államkincstár: több tízezer egészségügyi dolgozó bére késett, és a tanárokat is csak az utolsó pillanatban értesítették, hogy december 3-a helyett december 7-én kapnak fizetést – adta hírül a 444 nem sokkal az után, hogy a KSH bemutatta kiadványát a magyarok 2014-es életszínvonaláról. Ebből kiderült, hogy összességében javult az emberek jövedelmi helyzete, legalábbis, ami az éves, átlagos bruttó, nettó és reálbért jelenti. Megjelent viszont egy új jelenség, a dolgozói szegénység, miután a közmunkások fizetése messze elmarad a piaci jövedelmektől.Mibe érdemes fektetni?

A héten kiderült még, hogy az ezredforduló óta még az inflációt leszámítva is másfélszeresére nőtt a magyar föld ára, így csak az arany bizonyult jobb befektetésnek. A Világgazdaság pedig arról írt, hogy rohamtempóban növekszik a külföldi betétekben tartott pénz mennyisége. Magyarországon a Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagjai egyhangúlag az alapkamat 1,35 százalékon tartására szavaztak a testület legutóbbi kamatdöntő ülésén, derült ki a szerdán közzétett, rövidített jegyzőkönyvből. Arról pedig a Nemzetközi Valutaalap döntött, hogy a dollár, az euró, a font és a jen mellé a jüan is bekerül az úgynevezett devizakosárba, abba a körbe, amely a világ legfontosabb nemzetközileg használt valutáit egyesíti.

Krimiből sem volt hiány:


01

Tiltott kolloidoldatokkal etette a népet a LEDLAND Kereskedelmi Kft., ezért a Gazdasági Versenyhivatal megbüntette a céget.


02

Belebukott a dízelbotrányba az Audi vezére is. A vállalat élére új elnököt és új fejlesztési főnököt neveztek ki.


03

Eltőzsdézte az emberek nyugdíját a japán állami nyugdíjalap, amely csaknem 60 milliárd eurónak megfelelő összeget veszített a tőzsdei árfolyamok zuhanása miatt a nyáron.