Guardiola kupagyőzelemmel búcsúzik Münchentől

Fotó: AFP / ODD ANDERSEN

-

Tizenegyedik alkalommal duplázott a Bayern, miután a bajnokság után a Német Kupa döntőjében is győzni tudott. Tizenegyesekkel nyert a Dortmund ellen.


A Bayern München 0-0-s 120 perc után tizenegyesekkel legyőzte a Borussia Dortmundot a Német Kupa berlini döntőjében. Pep Guardiola így BL-győzelem nélkül, de két duplázással inthet búcsút a bajor fővárosnak.

Német Kupa, döntő:
Bayern München–Borussia Dortmund 0-0 (tizenegyesekkel 4-3)

A várva várt párosítás az első fél órában nem hozott valami nagy játékot, hogy aztán 30 perc elteltével hirtelen megélénküljön a játék. Előbb Roman Bürkinek kellett bravúrral hárítania Douglas Costa lövését, majd Aubameyang került helyzetbe, végigszáguldott a pályán, de a lövése nem talált kaput.


Meccs előtti találkozó a Spree folyón


A szünetben előbb a nézőtér dortmundi frakciója jött tűzbe, majd a csapatok is összeszedték magukat.


Berlini hangulat


A Bayern magasabb fokozatba kapcsolt, Ribéry, Müller és Lewandowski is rendkívül aktív lett a szünet után, többször is veszélyesen közel kerültek a sárga-feketék kapujához.

De a Dortmundot sem kellett félteni, ott Reus, Aubameyang és Mikhitarjan igyekezett az átlagosnál jobban.


Lewandowski 100


Thomas Tuchelnek azonban előbb Schmelzert, majd percekkel később – a jövőre már a Bayernben focizó – Mats Hummelst is le kellett cserélnie sérülés miatt. Továbbra is veszélyesebb volt a Bayern, és mellettük szólt, hogy Pep Guardiola egyet sem cserélt a rendes játékidőben, azaz a Bayern sokkal frissebben futhatott neki a hosszabbításnak.A két csapat előző nyolc találkozójából négyszer is túlóráztak a felek, ráadásul kétszer (2008, 2014) ugyanígy a döntőben. Mindkétszer a Bayern nyert, előbb 2-1-re, majd 2-0-ra. A Dortmund viszont utolsó hat hosszabbításos meccséből ötöt megnyert.

A képlet a hosszabbításban sem változott, a Bayern ment előre, a Borussia próbált kontrázni. Plusz Douglas Costa majdnem eltörte Durm bokáját, de nem kellett Tuchelnek a harmadik cseréjét is sérülés miatt elhasználnia. De végül a hosszabbítás szünetében érkezett Kagawa Sindzis, aki az 5-2-re megnyert 2012-es döntőben egy gólt és egy gólpasszt jegyzett a Bayern ellen.


A küzdő jelleg dominált


Korábban egyetlen Német Kupa-döntő végződött 120 perc után 0-0-ra,1992-ben végül a Hannover tizenegyesekkel 4-3-ra verte a Mönchengladbachot.

A Dortmund kezdte a büntetőket, Kagawa bevágta, és Vidal is berúgta (1-1). A második párban Bender borzasztóan rossz lövését Neuer kivédte, Lewandowski viszont nem hibázott (2-1). A harmadik párban Papasztathopulosz kapufára lőtte, onnan pedig kifelé perdült a labda, odaát viszont Kimmich is hibázott, még Bendnernél is pocsékabbul rúgta (2-1). Aubameyang magabiztos volt, ahogy Thomas Müller is (3-2). Reus is berúgta a magáét, de Douglas Costa is így tett (4-3), így Pep Guardiola kupagyőzelemmel és duplázással búcsúzhat Münchentől.


Pep Guardiola

Auf Wiedersehen


A Bayernnek ez volt a 21. Német Kupa-döntője és a 18. győzelme, míg a Dortmund maradt negatív mérleggel, 3 győzelemre négy vereség jut.