Guardian: súlyosan megsérült az Iszlám Állam vezetője

Fotó: AFP / KHALIL MAZRAAWI

-

Olyan súlyos sérüléseket kapott egy szövetséges bombázásban az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi, hogy már képtelen ellátni a szervezet parancsnoki feladatait – értesült a Guardian brit lap.


Az Egyesült Államok vezette szövetséges légierő március 18-án az Irak szíriai határához közel eső al-Baaj falu közelében csapott le egy három autóból álló konvojra, ekkor sérült meg az Iszlám Állam vezetője – erősítette meg a lapnak egy nyugati diplomata és egy iraki tanácsadó. Állítólag a szövetségesek nem tudták, hogy a „láthatatlan sejk” is az egyik kocsiban ült.

A Guardiannak egy iraki, a terrorista csoporthoz közel álló forrás azt is elárulta, hogy Bagdadi olyannyira súlyos sebeket szerzett márciusban, hogy egy darabig életveszélyes állapotban volt. Azóta az állapota lassan javul. A sérülések pontos természetéről nincs hír, de az biztos, hogy a napi ügyek vitelében, az operatív feladatokban a dzsihádista vezető jelenleg nem tud részt venni.
Arról egyébként megoszlanak a vélemények, hogy Bagdadi csupán a szellemi vezetője a szélsőséges szervezetnek, vagy valóban ő vitte a hadműveletek irányítását.Mindenesetre a lap értesülései szerint Bagdadi lerokkanása után az Iszlám Állam vezetői azonnal tanácskozásba kezdtek, hogy ki legyen az Iszlám Állam következő vezetője.