Grúzia imádta Conchitát, a német zsűri viszont nem: leleplező térkép

Fotó: AFP / GEORG HOCHMUTH

-

Alighogy megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált az osztrák transzvesztita Conchita Wurst, rögtön született három tanulságos térkép, amelyek azt mutatják, hogy melyik ország mennyire imádta vagy éppen nem imádta a szakállas dívát. A leadott szavazatok alapján elkészült ábrák ezzel elvileg azt is jelzik, hogy egy-egy ország mennyire konzervatív, vagy éppen progresszív gender kérdésekben. Elsőre azt hinnénk, hogy nem lesznek meglepő eredmények. De vannak.


A Reading Politics nevű blogon a University of Reading egyik munkatársának, Alan Renwicknek a gyors felmérését tették közzé. Renwick első körben az országonkénti összes szavazatot, tehát minden egyes állam néhány tagú zsűrijének és közönségének a szavazatát számolta meg. Az ennek eredményeképpen megalkotott térkép a legkevésbé meglepő. A nyugati országok (amelyeket sötétkékkel jelölt) a leginkább progresszívak, ezek mindegyikében 12 pontot adtak Conchitának, a pirossal jelölt államok pedig a leginkább konzervatívak, Lengyelország például nem meglepő módon nulla pontot adott a szakállas transzvesztitának (arról, mit is jelent ez a szó és Wurst szereplése hova tartozhat, itt írtunk). A térkép alapján meglepetést egyedül Grúzia okozott, amely Nagy-Britanniához és a skandináv országokhoz hasonlóan 12 pontot adott az előadónak, aki Magyarországtól is ennyit kapott. A posztszovjet államok (kivéve a balti országokat) átlagosan 4,4 pontot adtak az énekesnek, míg Nyugat-Európa, a skandináv országok, Izrael és Görögország 10,5 pontot.


Fotó: http://blogs.reading.ac.uk/


Ha azonban csak a közönség szavazatait vesszük figyelembe, akkor már egészen más képet kapunk. Ebben az esetben a számításból kiesik San Marino és Albánia, mert nekik csak zsűrijük volt, ezekben az országokban a közönség nem szavazott. Az újabb térkép alapján kiderül, hogy az államok lakossága sokkal progresszívabb, mint gondolnánk. Egyedül Észtország adott az osztrák Conchitának kevesebb mint 5 pontot, és nem csak Nyugat-Európa, de Oroszország, Azerbajdzsán és Örményország is a top háromba sorolta őt, és az egykori Szovjetunió területén (ismételten nem számolva bele a balti államokat) is jóval több lett az átlagpontszám az összesített adatokhoz képest: 4,4 helyett 8 pontot szavaztak meg Conchitának.


fotó: http://blogs.reading.ac.uk/ fotó: http://blogs.reading.ac.uk/

Ezek után már nem olyan meglepő, hogy valójában a közönség és a zsűri közül az utóbbi volt szinte minden esetben a konzervatívabb (bár, hozzá kell tenni, hogy ők elvileg inkább szakmai alapon szavaztak, és nem a szimpátia alapján). Az általános tendencia az volt, hogy a zsűri a közönséghez képest kevesebb pontot adott Conchitának. Itt Renwick Grúziát nem vette számításba, mivel az nem delegált zsűrit a dalfesztiválra. A térkép alapján 16 ország értékelte öt pontnál is kevesebbre Conchita előadását (ebbe Magyarország is beletartozik), kilenc ország pedig egyáltalán nem adott pontot neki. Ebből kettő ráadásul nem is a posztszovjet országok közé tartozik. San Marino és kapaszkodjunk meg, Németország egyetlen szavazatot sem adott le az osztrák énekesre. Csak a zsűri pontszámai alapján a Conchitát legjobban kedvelő országok között is átlagosan csak 8,4 pontot kapott az énekes.      


Fotó: http://blogs.reading.ac.uk/