Grosjean akkorát csattant, hogy eltört a Lotus ülése

Fotó: AFP / YURIKO NAKAO

-

Semmi nem romlott el a kocsiban, valószínűleg túl közel ment a McLarenhez a francia pilóta, aki most mindennek és mindenkinek hálát ad.


Romain Grosjean Lotusa olyan erővel csapódott falnak az Orosz Nagydíjon, hogy kettétört benne az ülés – ismerte el a francia pilóta.

Grosjean a nagy sebességű hármas kanyarban csúszott ki Szocsiban, az Orosz GP 11. körében. A Lotusa háttal, majd orral a falnak csapódott, és bár a versenyző sértetlenül szállt ki belőle, utólag hálát adott a modern F1-es autók nyújtotta biztonságért.

„Teljesen jól vagyok, különösen ha az ütközés erejére gondolok, amitől kettétört az ülésem – mondta a hétvégi Amerikai Nagydíj előtt. – Jó ideje nem csattantam ekkorát. Amikor láttam, hogy az ütközés elkerülhetetlen, levettem a kezem a kormányról, becsuktam a szemem, és megfeszítettem magam.”„Ezért van szükség a sok biztonsági rendszerre a kocsiban, köszönöm tehát a Bellnek (Grosjean ilyen sisakban versenyez), a HANS-nak (kéz- és nyakvédő rendszer), az enstone-i gyárnak, a pályának, a személyzetnek, a nemzetközi szövetségnek, és az orvosoknak is. És a csapatot még nem is említettem, akik a törmelékekből újra összerakták az autót.”

Nick Chester főmérnök szerint a leszorítóerő elvesztése okozta a balesetet: „Az adatok és az alkatrészek alapján nem ment tönkre semmi. Nehéz pontos következtetést levonni, de úgy tűnik, Romain túl közel ment az előtte lévő McLarenhez, leszorítóerőt, így tapadást veszített. Semmi nem utal az autó meghibásodására.”