Gripen-baleset: a pilóta állapota stabil, a gép javítható

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

HÁTTÉR

Nem tudta behúzni az orrfutót, ezért döntött a kényszerleszállás mellett a pilóta. Megpróbált hasra landolni, de nem ment minden simán, ezért katapultált.


Stabil állapotban a kecskeméti megyei kórházban ápolják azt a Gripen-pilótát, aki szerda reggel katapultált a város katonai repülőterén – jelentette be Orosz Zoltán altábornagy, a honvéd vezérkar helyettes főnöke sajtótájékoztatón Budapesten. További vizsgálatok döntik el, hogy a sérült pilótát helyben ápolják vagy a fővárosi Honvédkórházba viszik. Mint korábban megírtuk, a Magyar Honvédség egyik JAS-39 C Gripen típusú repülőgépe 10 óra 52 perckor hajtott végre kényszerleszállást Kecskeméten.

Az altábornagy azt mondta: a géppel pár perccel kilenc óra után szállt fel a tapasztalt Kádár Sándor őrnagy, aki kevéssel később jelezte, hogy többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját, az félig kiengedett állapotban maradt. Az őrnagy már sok órát repült, tapasztalt pilóta, aki megpróbálta a meghibásodott, kiképzési feladatot ellátó gépet „hasra” landolni, és akkor katapultált, amikor manőver közben a repülő balra kitört, irányíthatatlanná vált.

Az első helyszíni vizsgálatok azt mutatják, hogy javítható a repülőgép. Orosz Zoltán teljesen normális eljárásnak nevezte, hogy az eset után átvizsgálják a hazai Gripeneket, és addig a repülők földön maradnak, de a meghibásodás jellege nem olyan, hogy „a típust le kellene tiltani”. Összefüggés a csehországi balesettel nincs – jegyezte meg kérdésre válaszolva, de kiemelte, „láthatóan és érzékelhetően műszaki jellegű a probléma”.

A cáslavi reptéren május 19-én történt másik Gripen-balesetet továbbra is vizsgálják a cseh, a magyar és a svéd illetékesek – mondta, hozzátette: hasonló vizsgálatot folytat le a HM ebben az ügyben, mint a csehországi esettel kapcsolatban. Egy másik kérdésre válaszolva Orosz Zoltán közölte: nem gátolja az ország légtérvédelmét és vállalt nemzetközi vállalásainak teljesítését, de a két gép kiesése természetesen okoz nehézségeket.


A Gripen-flotta

Május 19-én a magyar Gripen-flotta egyik kiképzőgépe tört össze egy csehországi gyakorlaton. Két pilótája sikeresen katapultált. A baleset okát még vizsgálják, legutóbb cseh szakértők azt állították, hogy nem műszaki hiba történt.

A honvédségnek eredetileg összesen 14 Gripenje volt, ebből 2 kétüléses kiképzőgép, ezek egyikével történt a csehországi baleset. Most – mivel a mai balesetnél egy pilótáról írt a HM – minden bizonnyal a 12 együléses harci gép egyikével hajtottak végre kényszerleszállást.