Green Holidays: hazaérkezett az első gép a károsultakkal

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A Törökországban rekedt károsultak útját az Uniqa Biztosító finanszírozta. Az érkezőket a biztosító munkatársai a helyszínen tájékoztatták a kárbejelentés módjáról. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a még Törökországban lévő utasokkal is.


Kedden 194 utas érkezik Magyarországra a csődöt jelentett Green Holidays utasai közül, szerdán pedig három charterjárattal mindenki hazatérhet – mondta Vereczki András, az Uniqa lakossági és kárrendezési területért felelős vezetője.

Az Uniqa Biztosító az utasokkal szemben 500 millió forintig teljesíti az irodát terhelő fizetési kötelezettségeket. A vagyoni biztosíték az utasok hazahozatalára, a kényszerű kint tartózkodás finanszírozására és a befizetett részvételi díjak visszatérítésére használható.

A Green Holidays bajba került utasai közül egyetlen vendégnek sem kell fizetnie vasárnaptól a szállásért, mindenki visszakapja a pénzét – mondta a csődöt jelentett utazási iroda törökországi partnere, az Akdem Travel vezetője.

Orhan Demirtas szerint hétfőn egyeztettek a magyar nagykövetséggel, és a biztosítás rendelkezésre áll, hogy fedezze az utasok szállásköltségeit július 2-ától.

A Green Holidays Kft. vasárnap kora este jelentett fizetésképtelenséget. Aznap délelőtt még elindult egy magyar csoport Budapestről charterjárattal a törökországi Antalyába, de lefoglalt szálláshelyükre már nem jutottak el. A társaságnak a fizetésképtelenség bejelentésekor közel ezer utasa volt Törökországban, de vannak károsultak is, akik befizették az utazást, de még nem utaztak el.

Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége utasbiztosítási tagozatának elnöke szerint a Green Holidays irreálisan olcsón kínált főszezoni utakat, az utazóknak gyanítaniuk kellett volna, hogy 80-100 ezer forintból, teljes ellátással, repülővel, négy-ötcsillagos szállodában, illetékekkel együtt nem lehet egy törökországi utazást megvalósítani. Az irodát jogszabálysértés miatt törölték az utazásszervezők nyilvántartásából, de a működés megszüntetése helyett a tevékenységi kör bővítésével átalakították az irodát.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége az utazási irodák szabályozásának átalakítását, esetleg a vagyoni biztosíték emelését vagy más kötelezettségvállalás előírását javasolta a Green Holidays csődje után. A szervezet szerint a jelenlegi szabályozás nem alkalmas arra, hogy valóban megvédje az utasokat egy utazási iroda fizetésképtelensége esetén.

A DK a Green Travel csődje kapcsán felszólította a kormányt, kezdje meg az utazási irodák működésének szabályozását. Megoldás lehet például, ha az utazási irodák csak a tényleges hazautazásra kötnének biztosítást, a többi felmerülő kárra az utazóknak kellene szerződniük. Az MSZP utasbarát jogi szabályozást követel, amely garantálja, hogy az utasnak az utazásszervező csődje esetén semmilyen hátrányt vagy kárt nem kell elszenvednie.