Grays Sport Almanac: 2015–2030

Fotó: Trash Talk / Facebook / Sport TV

-

Ugye nem kell senkinek bemutatni a Vissza a jövőbe című film Grays Sports Almanacját, amely „Megmutatja a jövőt. Benne van minden major sporteredmény az évszázad hátralévő részéből”, és picit segít meggazdagodni a „jóságos” Biffnek? Így visszagondolva bőven lehetett benne mit olvasni, pár apróságot összeszedtek a Sport TV Trash Talk című műsorában.


Az NHL 1950-ben a 34. szezonját kezdte el, mindössze hat csapat szerepelt a ligában (Original Six: Toronto, Detroit, Montreal, Boston, New York és Chicago). Hol volt még ekkor Wayne Gretzky, az ő csúcsai és a 88-as LA-be igazolása? Ma már tudjuk, hogy a kanadai sztár igazolása mennyit dobott a sportág népszerűségén akkoriban, és ez mennyire kihatott a liga történetére is. Ma 30 csapat van, de ki tudja, Quebec és Las Vegas is belép-e a sorba.

31. évébe lépett az NFL 1950-ben, épp összeolvadt az AAFC-vel. 13 csapat vágott neki a szezonnak. Fontos lépés volt ez, de nem annyira, mint a 66-os egyesülés az AFL-lel, aminek köszönhetően 1967-ben lejátszották az első Super Bowlt. Innen már csak felfelé vezetett az út, az NFL hozza ma a legmagasabb tévés nézettséget, a legmagasabb helyszíni átlagnézőszámot, és kimondható, magasan a legnépszerűbb liga Észak-Amerikában. A Super Bowl pedig ugyebár már világszinten is a topsportesemények között van számon tartva. Egy dolog bántja mindenki szemét: nincs franchise Los Angelesben.


Az NBA 1950–51-ben még gyerekcipőben, ötödik szezonjában járt. A formálódás szakaszában épp kiszállt a ligából hat csapat, és csak 11 maradt, de például ekkor játszották az első All-Star meccset Bostonban (1951. március 2.), amelynek sikerében sokan kételkedtek, de azóta már sokszor bebizonyosodott, mekkora ötlet volt.2010-ben például közel 109 ezren voltak a meccsen Dallasban. Egyébként az első három afroamerikai játékos is épp 1950–51-ben mutatkozott be a ligában (Earl lloyd, Nathaniel Clifton és Chuck Cooper). Hol voltunk még ekkor a Russel–Chamberlain-, Johnson–Bird-párharcoktól, illetve Jordan megérkezésétől a ligába vagy az 1992-es olimpiától?! Ezek mind-mind kellettek ahhoz, hogy a 90-es évek végére az NBA ismert és népszerű legyen a világban. Majd Jordan visszavonult, jött Bryant, Nowitzki, James és a többiek.


Próbáltuk nagyon röviden felvázolni, Biff milyen információk birtokában lehetett, mikor megszerezte az almanacot. E rövid történelemlecke után a Trash Talk csapata egy 2015–2030 közötti almanac alapjait fekteti majd le nekünk. Na nem a pontos eredményeket, pusztán arról lesz szó, hogy a ránk váró 15 évben bővülnek-e a ligák, milyen sorsuk lesz a jelenlegi sztárjátékosoknak, sztárcsapatoknak, meghódítanak-e egy új kontinenst, hogyan állnak majd a tévés pénzek, lesz-e lockout bármelyik ligában. Nézd este 19.30-tól a Trash Talkot, ahol Szaniszló Csabit, Bencsics Márkot, Szuper Leventét és Tőrös Balázst láthatod – persze csak akkor, ha megismered őket.