Grammy 2014: Jay-Z mindent visz?

Fotó: AFP Photo / Robyn Beck / Béla Fotós

-

HÁTTÉR

Láttunk már persze olyat, hogy valaki a végén nagyot hasal - most mindenesetre úgy tűnik, az amerikai rap-mogul, Beyoncé férje, Jay-Z hasíthatja a legnagyobb szeletet a 2013-as év teljesítményei alapján összeállított 2014-es Grammy-tortából.


A helyzet ugyanis az, hogy a hiphop történetének egyik legfontosabb alkotója, trendformálója és iparági megfejtője összesen kilenc jelölést kapott Grammyéktől, ami persze – ahogy bevezetőnkben említettük – nem garancia még semmire, de meglehetősen jól néz ki egy sajtóhírben. Zárójeles poén, hogy Jay-Z-n keresztül még a néhai Nirvana zenekar is felkerült a jelöltek listájára, hiszen a legjobb rap-számnak nevezett Holy Grail Kurt Cobainék nemzedéki slágeréből, a Smells Like Teen Spiritből is emelt át szövegelemeket. Jay-Z-t egyébként majd az összes rap-kategóriában jelölték, de Justin Timberlake-kel együtt ott van például a legjobb pop duó előadás jelöltjei között is. Az idei év legfontosabb (vagy mondjuk úgy: legsikeresebb) popzenei produkció persze mind ott vannak a listán (kivéve Kanye Westet, akit az előzetes várakozásokhoz képest érdekes módon gyakorlatilag ignorált a Grammy-zsűri. Összesen két jelölést kapott, a legjobb rap-album és a legjobb rap-szám kategóriájában). Az öntudatos új-zélandi dalszerző-énekesnő tinicsoda, Lorde az év hangfelvétele kategóriában (amely díj nem a dalszerzői-előadói teljesítményről, hanem az adott dal hangzásáról szól), valamint az év daláért, a legjobb szóló pop előadásért, és a legjobb vokális pop-albumért szállhat versenybe.



A Daft Punk, melynek Get Lucky című daláról talán még az is hallott idén, aki nem akart, az év albuma és a legjobb pop duó-előadás kategóriájában nyerhet – a franciák gigaslágere az utóbbi körben nagyot csatázhat két másik sikerdallal, a Justin Timberlake-Jay-Z-féle Suit & Tie-jal, valamint a Robin Thicke-féle Blurred Lines című számmal, melyben T.I. mellett, ahogy a Daft Punk-dalban is, Pharrel Williams az egyik közreműködő. Thicke dala, melyről a napokban hozták nyilvánosságra, hogy a 2013-as év legkelendőbb popdala, a korábban említett év hangfelvétele kategóriában is a startvonalhoz áll. Nem maradt ki az idén csúcsokat döntögető (lásd korábbi cikkünket) Macklemore and Ryan Lewis-páros sem. A gyakorlatilag a semmiből előbukkanó független producer-MC-duó két nagy presztízsű díjra startolhat rá: övék lehet az év albuma díj és az év daláért járó elismerés; de ne felejtsük el azt sem, hogy jelölték őket a legjobb új előadó díjára, és mellesleg még ott van három nominálás a rap-kategóriákban.



A legjobb alternatív lemez kategóriája afféle halálcsoport, hiszen bárki győzhet, a névsor elég impresszív: Neko Case, The National, Nine Inch Nails, Tame Impala, Vampire Weekend. Legalább ennyire veretes a legjobb rock album és a legjobb rock dal jelöltjeinek köre, melyek külön érdekessége, hogy számos visszatérő és/vagy veterán húzza fel az átlagéletkort. A legjobb rock album díjáért a Black Sabbath, David Bowie, a Kings Of Leon, a koncertlemezzel rajthoz álló Led Zeppelin, az idén a VOLT Fesztiválon látott Queens Of The Stone Age és a Neil Young and The Crazy Horse, míg a legjobb rock dal kategóriában Dave Grohl Rock City projektjének egyik szupergruppja (Paul McCartney és az egykori Nirvana turnéfelállásának háromnegyede: Dave Grohl, Krist Novoselic és Pat Smear), Gary Clarke Jr., a Rolling Stones, a Muse és a Black Sabbath küzd egymással.


A mozirajongók külön figyeljenek a Best Song Written For Visual Media című kategóriára, melyet fordíthatunk úgy is, hogy a vizuális média számára írt legjobb dal, de épeszű ember inkább azt mondja: a legjobb filmzene-szám. Ebben a kupacban az Éhezők viadala című film második része, a Futótűz számára írt Coldplay-dal, a Napos oldalhoz komponált Jessie J-szám, Adele és a Skyfall, a Menedék című mozi számára megálmodott Colbie Caillat feat. Gavin DeGraw-szerzemény, Lana Del Rey Nagy Gatsby-s slágere és Regina Spektornak az Orange Is the New Black című sorozathoz írt dala kaphat Grammy-szobrocskát. A 56. Grammy-díjátadóra 2014. január 26-án kerül sor Los Angelesben, a Staples Centerben. Az összes jelölt-lista itt található: http://www.grammy.com/nominees