Grammy 2014: ezeket a robotokat keresik

Fotó: AFP / Frederic J. Brown / István Hajdu

-

HÁTTÉR

Ha Grammy, akkor sztárparádé. Újra összeálló bandák, kiolvasztott nagy öregek, menetrendszerűen a színpad felé lógatott Pinkkel és gigászi esküvővel osztották ki a zeneipar legfontosabb díját. Macklemore és a Daft Punk persze mindent elvittek, de ezen meg se lepődünk.


A Grammy, mint bármelyik másik díjkiosztó és popkulturális hacacáré, nem a hivatalos program kezdetekor indul. Hanem mar jóval előtte. A vörös szőnyeggel, a fotózkodós fallal, az obligát felvezető interjúkkal, a ruhákkal, a külön erre az alkalomra válogatott millió dolláros mosolyokkal. Ozzy Osbourne például nagyon viccesen motyog a kamerába, ahogy zenekara, az ismét aktív és jelölt Black Sabbath másik két tagja is inkább kedves idős zenészként, mint ördögi metalistaként totyog be a Los Angeles-i Staples Centerbe. Madonna outfitje a Tombstone-t idézi, arca a szépészeti ipar jelen állásáról tudósít, meglehetősen hitelesen. Minden funky-gitárosok ősatyja, Nile Rodgers vigyorog mint a tejbetök - nyilván: mostanában megint nagyon menő. A riporter meg is kérdezi tőle, hogy milyen érzés, amikor minden második gitáros az ő stílusát koppintja. Aztan persze jönnek a mindenféle potenciálisok: Macklemore és Ryan Lewis, Katy Perry, a Thirty Seconds To Mars, a Foo Fighters, Beyoncé és Jay-Z, akiket a Billboard egy nappal korábban a zeneipar legerősebb játékosainak listája élére helyezett. Beyoncé és Jay-Z nyitják a Grammy díjátadót az albumon is szereplő Drunk in Love című közös számukkal. Az előadás a helyén van, Beyoncé őrületesen szexi, Jay-Z láthatóan körülrajongja, de mikor rappelni kell, akkor abszolút övé a terep.Papírformának megfelelően: Daft Punk

A Daft Punk, mint ahogy az előre várható volt, az idei Grammy legtöbb díját zsebelte be. Az év felvétele a Get Lucky lett, az év albuma a Random Access Memories, de elvitték a legjobb popduónak és a legjobb elektronikus zenei albumnak járó díjat, sőt még a hangmérnöki munka dicsérete is őket illeti. A köszönőbeszédeket mindezért nyilván nem a két francia robotember mondta, hanem az este egyik emblematikus figurája, a vadőrkalapot piros retró Adidas-mackófelsővel párosító Pharrel Williams, aki egyébként a legjobb producernek járó díjat vitte haza.


A Get Lucky előadása a 2014-es Grammy egyik legnagyobb dobása volt, habár a franciák most megmaradtak a szolid, old-school science fiction eleganciájánál. Egy óriási, lambériás retró rádióstúdióban a Get Lucky instrumentális feldolgozásával kezdett Pharrel Williams, Stevie Wonder és a funky gitáristen Nile Rodgers, a robotok még sehol. Majd a szám felénél indult be teljesen a show, a keverőpult mögött végre megjelent a Daft Punk duója is. A zeneóriásokkal dobbantó slágerre -nem is kell mondani- Paul McCartney-tól kezdve, Keith Urbanen és Steven Tyleren át Katy Perryig mindenki tombolt.


Egyenesen a turkálóból: Macklemore & Ryan Lewis

A Macklemore & Ryan Lewis 2013-ban jó évet zártak - hat hétig vezették a Billboard százas listáját, a The Heist című első és eddig egyetlen albumukból pedig több mint egymilliót adtak el. 2014-et pedig parádésan kezdik: Jay-Z-t megszégyenítve, szinte az összes rap kategóriában kiosztott díjat elvitték.


Amellett, hogy a legjobb új előadónak járó díjat a rapper és producer páros vitte, bezsebelte a legjobb rap előadónak járó, a Thrift Shoppal a legjobb rap dalnak járó, a The Heisttal a legjobb rap albumnak járó díjakat is. Mindezt érdemes tudni, ha esetleg valakinek eddig a rapről nem Macklemorék jutottak volna eszébe.

Még csak tizenhét: Lorde

A tizenhét éves Lorde a legjobb szóló pop előadásért és a Royals című számával az év daláért járó díjakat vitte. Többek között a fekete ruhás, lila ajkú új-zélandi lányról szólt a 2013-as év a popzenében, úgyhogy a díjak nem leptek meg minket, habár Lorde úgy tett, mint aki nem számított rá. Az énekesnő az este nagyobbik részét a kilencvenes évek tinivígjátékainak folyton feketébe öltöző, rejtélyes-problémás lányának megszemélyesítésével töltötte. Lorde egyébként még 2013 novemberében 2,5 millió dollárért (több, mint fél milliárd forintért) szerződött az egyik legnagyobb lemezkiadóhoz, a Songs Music Publishinghoz dalszerzőnek, amelynél többek között Pharrell Williams, vagy az M83 írója, Morgan Kibby is dolgozik. A Lorde albumokat továbbra is a sztár saját kiadója fogja megjelentetni, de még így is megérte a Songsnak a befektetés.


"Well, hello, this is the one thing that I did not expect the most about tonight, so thank you so much."

Ha osztanának Grammyt az év tehetségének, Lorde kapta volna meg


Összeáll az öregfiúválogatott

Nem csak a Daft Punk és luxus-kísérőzenekara nyomta retróban a Grammyt, a legváratlanabb pillanatokban került elő a nosztalgia. Hosszú megemlékezés idézte fel, hogy a Beatles ötven éve játszott először az Egyesült Államokban. Ringo Starr viszont nem tiszteletadásként meghívott nagy öregként lépett fel. Paul McCartney mellé állt be, hogy az új albumáról eljátsszanak egy számot. A legjobb rockalbum díját az 1968-ban – egy évvel a holdraszállás előtt – alakult Led Zeppelin vitte el.


A legmeglepőbb, nyomokban nosztalgiát és mogyorót is tartalmazó jelenség a Nirvana új felállása volt. Nem hívták persze így a zenekart, de csak két volt Nirvana-tagból állt, a harmadik pedig a "jamelni áthívott" Paul McCarney volt. A Cut me some slack című szám meg is nyerte az év legjobb rockszámának díját. Könnyű úgy, hogy a három zenésznek összesen körülbelül egy évszázadnyi tapasztalata van.

Az öregfiúk vitték el az év rockdala díját


Nem nyert

Aki viszont egyetlen díjat sem vitt el végül, az Robin Thicke volt, noha legalább ugyanannyira szólt a Blurred Lines című catwalk-slágerről az elmúlt év, mint mondjuk Lorde-ról vagy Macklemorékról. De legalább a Blurred Linesnak is Pharrel a producere, aki jelenleg amúgy is az amerikai popzeneipar üdvösségében fürdik. A Grammy-kiosztón viszont fellépett Thicke, aki a veterán amerikai funk-soul-jazz legenda Chicagóval duettezett.

Grammy 2014 Thicke


Jay Z is lemaradt idén a sikerről, bár ő mondjuk osztozik egy díjon Justin Timberlake-kel, ők kapták a Holy Grailért a legjobb popzenei együttműködésért járó díjat. Bánkódnia azért sem kell a rappernek, hiszen ő nyithatta meg feleségével az idei Grammyt, láthatóan nem is győzte imádni a most – kivételesen – valóban szexi Beyoncét.

Grammy 2014 Beyoncé Beyonce


Valamint illik megemlíteni, hogy a magyar vonatkozású Kanye West-szám, a New Slaves sem kapott semmit, a Gyöngyhajú lány kölcsönvett betéte nem hatotta meg eléggé Amerikát.

Gradniózus nyálba fullad

Az összes, idei Grammy-performansz közül (Pink a 2010-es fellépéséhez hasonlóan ismét légi akrobatikával lepte meg a közönséget, Steven Tyler Smokey Robinsont idézett, Katy Perry pedig szörnyen elszúrt gót-hangulatot teremtve, látványosan máglyára lépett) mégiscsak egy valamit fognak majd jövőre emlegetni: 33 szerelmes, homoszexuális és heteroszexuális pár kelt egybe a Grammy oltárán.


Queen Latifah felkonferálása után Macklemore & Ryan Lewis nagy port kavart Same Love című számára ölelte és csókolta egymást a frakkokba, menyasszonyi ruhákba öltözött hatvanhat ember. A hangulathoz a szervezők szerint mindenképpen kellettek a műanyag csúcsíves rózsablakok, Madonna és egy gospel kórus is.

Harminchárom pár kelt egybe a Same Love alatt


És végül, hogy a rockzene rajongói is kapjanak valamit a kiolvasztott nagy öregeken és a Pink Floydot idéző VJ-műsorral fellépő Metallicán túl: a Grammyt egy, erre az estére összeállt szupergroup zárta. A Nine Inch Nails, a Queens of the Stone Age és a Fleetwood Mac egyes tagjai, valamint Dave Grohl és Lindsey Buckingham álltak össze egy közös szám erejéig. Mert ez mégiscsak a Grammy. Valamit kell villantani a végén.