Grafittis és blogger is megnyerheti a Katalizátor-díjat

Fotó: Tranzit.hu, Rónai Péter / Tranzit.hu, Rónai Péter

-

HÁTTÉR

Még január 16-ig lehet jelentkezni vagy jelölni a tranzit.hu által szervezett, kiemelkedő művészeti tevékenységekre figyelmet felhívó Katalizátor-díjra. Az idei elismerés azt vizsgálja, milyen módon képes hatni a művészet a társadalmi folyamatokra. Gyakorlatban.


A közéleti kérdésekkel foglalkozó művészeti projekteket sokszor érheti a kritika, hogy oké, tök jó, de történik-e valami valójában. A képzőművészeti egyesület negyedik alkalommal hirdeti meg a Katalizátor-díjat, és idén bárki számára nyitott fórummal keresi a válaszokat. Milyen eszközöket használjon egy művész, akinek mondanivalója van közéleti kérdésekben? Hogyan képes valójában hatni egy művészeti projekt? A tranzit.hu szervezésében január 17-én a díjazás szempontjainak pontosítása, a jelöltek listájának szűkítése végett Nyitott Fórumot tartanak a Müsziben, február 9-én pedig a Trafóba szervezett Díjátadón a zsűri nyilvánosan vitatja majd meg, hogy ki és miért kapja az 500 ezer forinttal járó elismerést.Művészet és motor

A Katalizátor-díjat két kategóriában hirdették meg. A Művészetiben idén először mindenki jelölheti a saját kezdeményezését. A szervezők a környezetükhöz kritikusan viszonyuló, társadalmilag elkötelezett, az egyenlőtlenségek megértését segítő projekteket várnak. A Motor kategóriában már bevált és még ismeretlen gyakorlatokat is keresnek, bárki jelölhet - a lényeg az új megközelítések megtalálása a társadalmilag elkötelezett művészeti kezdeményezésekben. Lehet szó helyszínről, fesztiválról, eseménysorozatról, online vagy offline felületről, kutatómunkáról, workshopról, mozgalomról. A 213-as jelöltek között van eddig például a BAGázs Közhasznú Egyesület, a Csakazolvassa blog, a Valyo - Város és Folyó Csoport, a Bánkitó Fesztivál, a Ludwig-lépcső/Összefogás a Kortárs Művészetért akció vagy a {roma} Szerződés az etnikai hovatartozás eladásáról kiállítás.

“Apám szerint régen minden jobb volt. Anyám szerint örüljünk, hogy lyuk van a seggünkön. Nagyanyám szerint nagyhatalmak játékszerei vagyunk. Nagyapám szerint tehetségtelen vesztesek.”

2012 - No thought control

Tavaly Motor kategóriában a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató (mint hosszú távon aktív, de katalizátorként működő projekt), Újdonság kategóriában pedig a Hallgatói Hálózat (mint ugyanilyen, akkor a közelmúltban indult kezdeményezés) nyert. A díjazottak szintén egyenként 500 ezer forintot kaptak, a - nemrég a Ludwig Múzeumban kiállító - Société Réaliste művészcsoport által tervezett díj mellett. A Klauzál tér. 14. alatti Lumen Zöldség a Lumen Fotóművészeti Alapítványának egyik fiókjaként működik 2012 óta. A zöldséges este kulturális befogadó térré vált át, a művészeti projekteket részben fedezi a bolt jövedelme. A Katalizátor a gazdasági fenntarthatóság és a független kulturális gyakorlatok közötti egyensúlyt ismerte el. A HaHa díjazásával a „bátor, erőszakmentes, következetes, politikai értelemben is tudatos, nem megosztó, jövőre orientált, a minőségi oktatás iránti elvárásaiknak hangot adó önszerveződő diákmozgalmat” támogatták.