Gorbacsov: Az USA miatt nem lett demokratikus a Szovjetunió

Fotó: MTI/MTVA / Jens Kalaene

-

Az utolsó szovjet vezető szerint az USA nem kényszerítheti rá a világra a saját demokráciáját, azonban annak idején a Szovjetuniót jobban támogathatta volna.


Az amerikaiak úgy terjesztik a világon a demokráciájukat, mint a tasakos kávét – mondta Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök a Rendkívüli Állapot Állami Bizottsága (GKCSP) által megkísérelt államcsíny 25. évfordulóján.


Annak idején azt mondtam az amerikaiaknak: önök megpróbálják rákényszeríteni az önök demokráciáját az emberekre különböző országokban. Úgy terítik szét, mint a tasakos kávét, de az embereket hagyni kell önállóan dönteni. Mégis folytatták és ma is folytatják ezt a fajta külpolitikát

– mondta Gorbacsov.

A Szovjetunió utolsó vezetője szerint „az egyoldalú döntések másokra kényszerítésének” irányvonalán még Barack Obama amerikai elnöknek sem sikerült változtatnia. Szerinte kétséges, hogy ez Obamának egyáltalán szándékában állt volna.

A kérdésre, hogy a Nyugat miért nem támogatta erőteljesen a szovjet reformokat, Gorbacsov azzal válaszolt: Washington nem akarta, hogy a Szovjetunió erős demokratikus állammá váljon.

Egy ilyen unió garantálta volna azt, hogy ne következzenek be az egyoldalú lépések, vagyis az Egyesült Államok dominanciájának politikája, és az amerikai politikusok egy része a terveinek gátját látta benne. „Aztán nyíltan Borisz Jelcinre fogadtak, és a céljuk ugyanaz volt: megakadályozni egy erős demokratikus állam létrejöttét" mondta.


Gorbacsov a héten a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a negyedszázaddal ezelőtti puccskísérletből azt a következtetést vonta le, hogy elfogadhatatlan minden olyan kísérlet, amely a kormány megdöntését, az országnak a normális fejlődési iránytól való eltérítését célozza.

Az ilyen kísérletek következményei katasztrofálisak. Bármilyen nehézségek keletkeznek is, meg kell tartani az alkotmányos, demokratikus keretek közötti irányt" – mondta Gorbacsov.


A puccs, ami megmenthette volna a szocializmust

A Rendkívüli Állapot Állami Bizottsága (GKCSPI a Szovjetunió széthullásának megakadályozására próbálta magához ragadni a hatalmat 1991. augusztus 19. és 21. között, de Borisz Jelcin és Alekszandr Ruckoj orosz alelnök vezetésével tömeges ellenállás bontakozott ki a puccskísérlet ellen.

A Krímben nyaraló Gorbacsovot a puccsisták augusztus 18-án házi őrizet alá helyezték. A megbukott államcsínykísérlet részvevőit az orosz állami duma 1994-ben amnesztiában részesítette.