Görögország már nem győzi a menekültáradatot

-

Júliusban 50 ezer menedékkérő érkezett. Az ENSZ és az Európai Bizottság is figyelmeztet. Már Ausztriában sem férnek el az emberek a menekülttáborban.


Teljes a káosz a Törökországhoz közeli görög szigeteken – figyelmezet az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR. A szervezet európai igazgatója, Vincent Cochetel szerint a menedékkérők ellátásának körülményei Kos, Khiosz és Leszbosz szigeteken „szégyenletesek”, mivel nincs elegendő szállás, ivóvíz és a csatornázás sem megoldott.

Görögország nem célországa az Európába tartó menekülteknek, de ide érkeznek először a főleg Afganisztánból, Szíriából és Irakból indulók. Idén eddig 124 ezer ember érkezett ide, csak júliusban 50 ezer. Sokan a tengeren át érkeznek a szigetekre, majd néhány napon belül Athénba viszik őket, de ott sem várja őket senki és semmi – mondta Cochetel.


Ausztriában sem jó a helyzet

Az UNHCR jelentése szerint Ausztriában is elégtelen a menekültek ellátása, sőt egyenesen embertelenek a körülmények. A legnagyobb osztrák menekülttáborban, Traiskirchenben (mintegy húsz kilométerre Bécstől) jelenleg 4500 ember él, miközben a tábort 1800 ember ellátására építették. Sokan a szabad ég alatt alszanak.


Pénz, emberek és járművek kellenek

Közben az Európai Bizottság arra szólította fel a tagállamokat, hogy teljesítsék korábbi vállalásaikat, és segítsék az uniós határrendészeti ügynökség, a Frontex megnövekedett erőfeszítéseit, különös tekintettel a Görögországba és Magyarországra tartó bevándorlóáradat kezelésére.

Natasha Bertaud, a Bizottság szóvivője azt mondta: levelet kaptak a Frontextől, amely szerint a tagországoktól egyelőre nem érkezett elegendő felajánlás ahhoz, hogy az ügynökség végre tudja hajtani tervezett műveleteit. Bertaud sürgette a tagországokat, hogy mielőbb segítsék a Frontex munkáját, nemcsak a pénzügyi hozzájárulással, hanem technikai és személyi jellegű támogatással, például járművek küldésével is.