Görögország az adósságuk rendezéséről írt levelet hitelezőinek

-

A levél konkrét tartalmát nem tárták fel, de az államadósságuk rendezésével kapcsolatos javaslatokat tartalmazza.


A levélben olyan tervet vázoltunk fel, ami hozzájárul ahhoz, hogy Görögország kiléphessen a válságból és aminek az elfogadása a hitelezők részéről elejét veszi Európa szétverésének.

– mondta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök.


Szerinte az államadósság problémájának a labdája most az európai vezetők oldalán pattog. „Görögország benyújtotta a saját tervét, nem kell, hogy a hitelezők is küldjenek egyet. A görög kérdés megoldása az európai politikusoktól függ” – mondta.

Görögországnak és nemzetközi hitelnyújtóinak az új reformok tervéről kell megállapodniuk, ami lehetővé tenné az érvényben lévő második mentőcsomag harmadik meghosszabbítását, és ennek keretében Athén megkaphatná a fennmaradó 7,2 milliárd eurót.

A második mentőcsomagnak eredetileg tavaly decemberben kellett volna lezárulnia, de azt először két hónapra, majd további négy hónapra, azaz június végéig meghosszabbították.

A görög miniszterelnök kedden azután beszélt a levélről, hogy kedd hajnalig elnyúló megbeszélést tartott Berlinben Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök mellett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

Erről a tanácskozásról a német kormány hivatalosan csak annyit közölt, hogy megállapodtak abban, hogy „nagy intenzitással” és az athéni kormánnyal együttműködve dolgoznak tovább Görögország helyzetének rendezésén.