Görögország átmeneti finanszírozást kér júliusra

-

Görögország arra kéri euróövezeti partnereit, hogy júliusi fizetési kötelezettségeinek teljesítése érdekében találjanak egy átmeneti megoldást, miközben igyekeznek hosszú távú megállapodásra jutni - közölte egy görög kormányzati tisztségviselő.


A Reutersnek névtelenül nyilatkozó görög illetékes annyit mondott, a görög javaslat értelmében megállapodást kötnének a hónap végéig tartó időszakra, hogy ez alatt a rövid idő alatt előkészítsenek egy nagyszabású, fenntartható megállapodást.

Az AFP francia hírügynökség görög kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy az athéni vezetés szerdán olyan tervvel áll elő, amelynek összeállításakor figyelembe vették a hitelezők javaslatait, a görög népszavazás eredményeit és a görög politikai pártok hétfőn meghatározott közös álláspontját. Brüsszeli forrásból ezt nem erősítették meg. Erről görög kormányzati források azt mondták, kicsit átdolgozták a legutóbbi javaslatot. Vasárnap újabb rendkívüli csúcs lehet, ha a görög javaslatot - vagy javaslatokat - tárgyalási alapnak tekintik.

A görög pénzügyminiszter kijelentette:, „Brüsszelben megvan a politikai akarat, hogy Athén kapjon még egy esélyt.”

Az állam- és kormányfők előtt a pénzügyminiszterek tanácskoztak - ahová egyes hírek szerint nem vitt új javaslatot Görögország, más források szerint viszont van ilyen. A Portfolio.hu idézi az ír pénzügyminisztert, aki szerint „az általános benyomás az volt, hogy a görögök adósság-átütemezése egy járható útnak tűnik, a megállapodás főbb elemei legkésőbb hétfőn már életbe lépnek, az új megállapodás a régin alapul, de jön hozzá pár új elem, az adósságelengedés nem került szóba az Eurócsoport ülésen, és a görögök várhatóan egy nagyobb lehívásra készülnek a hitelprogramból.


Az eurózóna állam- és kormányfőinek tanácskozása este 7-kor kezdődött, előtte Francois Hollande francia elnök azt mondta, „Görögországnak hiteles javaslatokat kell bemutatnia, és gyors reformokra van szükség”. Csak így kaphat pénzt. Emellett hangsúlyozta a szolidaritást is.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker azt mondta, el kell kerülni, hogy Görögország távozzon az euróövezetből. „Most Athénnak kell előállnia új javaslatokkal az adósságválság megoldása érdekében.”

Barack Obama amerikai elnök felhívta Angela Merkel német kancellárt és Alekszisz Ciprasz görög kormányfőt is, és megegyezést sürgetett. Két napon belül ez volt a második hívása.