Görög válság: adósságleírás nem várható, de átütemezés igen

-

Ha a szerdán benyújtott görög tervek elfogadhatóak lesznek, a német parlament a nyári szünet előtt megadhatja a felhatalmazást a német kormánynak a tárgyalásra, ezután vasárnap jöhet egy újabb csúcs.


EU-s források szerint elképzelhető, hogy vasárnap még az eurózóna is támogatja a görög adósságcsomag átütemezését, de az adósság elengedése nem várható - idézi a Reuterst a Portfolio.hu. Megerősítették, hogy az új görög pénzügyminiszter nem kért adósságelengedést (korábban 30 százalékosat akartak elérni, Alekszisz Ciprasz görög kormányfő a népszavazás után arról beszélt, ehhez ragaszkodnak). A görögök a hitelek lejáratát szeretnék átütemezni, alacsonyabb kamatot akarnak, és az adósságszolgálati moratórium meghosszabbítását.

A Guardian egy helyszínen lévő tudósító jelentése alapján azt írta, „úgy hallják, a mostani tárgyalások nem mentek katasztrofálisan. Még....”

Időközben kiderült, Görögország átmeneti finanszírozást kért júliusra, de közben dolgoznának a hosszútávú megoldáson. A görögök átdolgozták korábbi javaslatukat.