Görög válság: a koalíciós partner nem szavazza meg a megállapodást

Fotó: MTI/EPA / OLIVIER HOSLET

-

A kormányzó Sziriza néhány tagja sem lelkesedik a megállapodás miatt. Egy görög politikai elemző szerint így is van esély arra, hogy a parlamenten átmenjen a csomag. Ha nem, minden borul. Közben 24 órás sztrájk lesz Görögországban.


A kisebbik görög kormánypárt (Független Görögök) bejelentette, hogy nem tudja támogatni a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodást, ugyanakkor nem lép ki a koalícióból. A javaslatcsomag ellen foglalt állást az Alekszisz Ciprasz kormányfő vezette Sziriza párt szélsőbaloldalinak tartott platformjának tagjai is. Alekszisz Ciprasz saját pártján belül is találni olyanokat, akik nem értenek egyet a harmadik görög mentőcsomagról szóló javaslattal. A szélsőbaloldali platform jelezte: arra hajlanak, hogy nem szavazzák meg a hétfő hajnalban létrejött megállapodást, amelyről a görög parlament néhány napon belül dönt.


„Csak Cipraszon múlik, hogy túléli-e”

Habár Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök mögül kihátrálhat a kormánypártok parlamenti képviselőinek egy része, az ellenzéki pártok segítségével sikerülhet keresztülvinnie a görög törvényhozáson a nemzetközi hitelezőkkel hétfő reggel megkötött megállapodás feltételéül szabott reformintézkedéseket – mondta Sztatisz Kalivasz görög politológus még a kisebbik kormánypárt bejelentése előtt.

A szakértő szerint a következő napokban a jelenleg a radikális baloldali Sziriza és a Független Görögök nevű jobboldali párt alkotta kormánykoalíció átrendeződése várható, ugyanis a pártszövetség „rendkívül ingatag”.

Az amerikai Yale Egyetem professzoraként oktató politológus úgy vélte, a kormánypártok húsz képviselője is Ciprasz ellen szavazhat a háromszáz fős parlamentben, ahol a kormánykoalíció 162 mandátummal rendelkezik.

A javaslat elfogadásához szükséges támogatást Ciprasz a To Potami (A Folyó) nevű centrista és a PASZOK szociáldemokrata ellenzéki párttól remélheti. A 17 mandátummal bíró To Potami hétfőn már azt mondta, kiállnak a kormány mellett.

A szakértő szerint kizárólag a görög kormányfőn múlik, hogy kormánya túléli-e a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodást. „Ha Ciprasz elhatározza magát, hogy kiáll emellett, és ezt meg is teszi, akkor ez még egy sikertörténet is lehet.”

A nemzetközi hitelezők és az athéni kormány között hétfőn reggel megszületett megállapodás szerint a görög parlamentnek szerdáig el kell fogadnia az alábbi döntéseket: a forgalmi adózás egyszerűsítése, az adóalap kiszélesítése, a nyugdíjkorhatár felemelése, a statisztikai hivatal függetlenségének szavatolása, a költségvetési kiadások automatikus csökkentését szolgáló mechanizmus bevezetése. A megállapodásról részletesebben ebben a cikkünkben olvashat, a kulisszatitkokról pedig itt.

A tervek szerint létrejön egy 50 milliárd eurós privatizációs alap is, így temérdek ingatlanhoz, kikötőkhöz, állami területekhez és vállalatokhoz juthatnak hozzá Görögország hitelezői. Kezdődhet az 1300 szigetből álló ország kincseinek kimazsolázása.

Görögország kap áthidaló kölcsönt is, de mivel „a kölcsön folyósításához jogi, technikai, pénzügyi és politikai akadályokat is le kell küzdeni”, ezért felállt egy munkacsoport ennek kidolgozására – jelentette be hétfő este az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport tanácskozása után a testület elnöke, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter.


Egynapos sztrájk jöhet

Huszonnégy órás munkabeszüntetést hirdetett meg a görög közalkalmazottakat tömörítő szakszervezeti szövetség szerdára, amikor a várakozások szerint a parlament szavaz a megállapodásról. A sztrájkon kívül szerda este hétkor tüntetnek is a parlament előtt.

A görög önkormányzati dolgozók szakszervezete szinten 24 órás sztrájkfelhívást adott ki szerdára.