Görög mentőcsomag: van másik?

Fotó: AFP / JOEL SAGET

-

A görög kormány az utolsó pillanatban új ajánlattal állt elő a hitelezői felé: egy új mentőcsomaggal egészítenék ki a régit, hogy fedezhessék az 1,6 milliárd eurós adósságot.


A bejelentés csupán néhány órával az IMF határidejének a lejárta előtt érkezett. Egyelőre nem tudni, a hitelezők hogyan reagálnak az ajánlatra – írja a Reuters hírügynökség.

„A görög kormány ma egy kétéves, Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) mentőcsomag ötletével állt elő, hogy fedezhesse a pénzügyi igényeit és átütemezhesse az adósságait” – állt az athéni kormány közleményében. „Görögország továbbra is marad a tárgyalóasztalnál, hogy járható utat találhasson, az eurozónában való maradásra.”

Azóta kiderült, hogy este hét órakor rendkívüli ülést tart – telekonferencia formájában – az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek testülete, az Eurócsoport, hogy megvitassa Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök áthidaló kölcsönre irányuló kérelmét.

A Görögországnak korábban nyújtott pénzügyi mentőcsomag időbeli hatálya kedden éjfélkor jár le. Ugyanakkor esedékessé válik közel 1,6 milliárd eurónyi görög törlesztési kötelezettség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben.Arról egyelőre nem tudni, hogy az ajánlat befolyásolja-e a vasárnapi népszavazást. Alekszisz Ciprasz korábban azt ígérte, ha a görögök többsége igennel szavaz, lemond a miniszterelnöki posztról.