Gond van a szlovák és a cseh UHT-tejekkel

Fotó: Europress/AFP/Jean-Pierre Muller / Europress/AFP/Jean-Pierre Muller

-

Gyakran valótlan zsírtartalom szerepel a dobozon, ami nemcsak minőségi, hanem egészségügyi szempontból is lényeges, miután a tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó.


A Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerint lesújtó a tejágazat egy hónapja tartó ellenőrzésének eddigi eredménye, főleg a külföldi, import UHT-tejekkel csapják be a vásárlókat.

Zsigó Róbert budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: szakmai javaslatok alapján rendelték el a tejágazat és a tejpiac, kiemelten az UHT – a hűtés nélkül hosszan eltartható – tejek ellenőrzését. Az akcióban eddig 311 tétel UHT tejet ellenőriztek, több mint 100 tej laboratóriumi ellenőrzése még zajlik. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy elsősorban – jellemző módon a szlovák és a cseh – UHT-tejekkel van gond.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a magyar piacot elárasztó, gyenge minőségű, külföldről származó UHT-tejekkel becsapják a fogyasztókat, ezeket ugyanis a ténylegesnél jobb minőségűnek tüntetik fel. Gyakran valótlan zsírtartalom szerepel a dobozon, ami nemcsak minőségi, hanem egészségügyi szempontból is lényeges, miután a tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó.

Az eddigi laboratóriumi eredmények alapján már 6 szlovák, illetve cseh eredetű, 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT-tejet vontak ki a forgalomból. Ezek közül a legnagyobb mennyiségben – több mint 21 ezer liter – cseh származású UHT-tejet hívtak vissza.