Gombnyomásra nyílnak az ajtók a 2-es és a 4-es metrón szombattól

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba / MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

-

Az egyedi ajtónyitási rend bevezetésével az ajtók elhasználódása jelentősen csökkenthető, a járművek légkondicionálásának hatékonysága pedig javítható – közölte a BKK. Az ajtókat odazárás elleni védelemmel is ellátták.


Az állomásra érkező Alstom-kocsik ajtajai ezentúl nem nyílnak automatikusan, a ki- és beszálláskor az utasoknak kell megnyomniuk az ajtónyitó gombot, amikor az zölden világít. Az ajtók záródását jelző hang- és fényjelzés kezdetén az ajtónyitó gombok inaktívakká válnak, a rajtuk látható zöld fény kialszik. A jelzés után öt másodperccel az ajtók automatikusan becsukódnak, tehát ekkor a járművekre már nem szabad felszállni, sem róluk leszállni. Az ajtókat odazárás elleni védelemmel látták el. Amennyiben egy ajtó érzékeli, hogy szárnyai közé akadály (személy vagy tárgy) került, akkor a zárási folyamata megszakad, majd lassan folytatódik – írja a BKK a közleményében.


A megváltozott ajtóműködésről a BKK hangbemondással is tájékoztatja az utazókat, hogy fel tudjanak készülni az új rendre.


A világ sok nagyvárosában már jól ismert szelektív vagy más néven egyedi ajtónyitási rend bevezetésével az ajtók elhasználódása jelentősen csökkenthető, a járművek légkondicionálásának hatékonysága pedig javítható. Budapest metróvonalain eddig a vonatok minden ajtaja egyszerre, automatikusan nyílt és záródott.