Gólya Tomi csak németül akart tanulni

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Elmentünk Pásztóra, hogy megnézzük, ki az, aki annyira bedühödik a némettanfolyam hiányától, hogy a bíróságon köt ki. Garázdát kerestünk, és egy dolgozni akaró, reményvesztett munkanélkülit találtunk. Riport a Mátra aljáról.


Hogy miért a pásztói Mol-kúton érdeklődünk a könyvtárban történt garázdaságról? A pénz miatt. Zsila Zoltán, az egyik szemtanú ugyanis már itt dolgozik. Mert benzint mérni kifizetődőbb, mint könyveket kölcsönözni. Könyvtárban borravaló sincs.

Amikor 2015. szeptember 14-én délelőtt Zsila Zoltán még a Teleki László Városi Könyvtárban volt informatikus, akkor figyelt fel valami hangoskodásra a többemeletes épület földszintjén. Egy láthatóan részeg férfi a németnyelv-tanfolyamról akart információt.

Miután az előtér egyik fülkéjében – nem a könyvtár állományában – dolgozó nő nem tudott semmiféle nyelvtanfolyamról, a hangoskodó az intézmény számítógéptermébe ment. Zsila Zoltán közölte vele, hogy nyelvtanfolyam nem indul, a könyvtár pedig csak két óra múlva nyit. A férfi ekkor még bepróbálkozott azzal, hogy akkor leülne számítógépezni, de amikor ezt sem engedték neki, elkezdett balhézni.


Elég sok trágárságot mondott, nekem például azt, hogy egy bürokrata fasz vagyok

– emlékezett mosolyogva Zsila Zoltán, aki szerint az elkövető inkább szánalmas volt, mint félelmetes.

Azon azonban már senki sem mosolygott, mikor a kitessékelt férfi visszafordult, és többször is ököllel belevágott a gépterem üvegajtajába, amely hangos csörömpöléssel betört. Ezután már távozás helyett maradásra kérték az elkövetőt, hogy ha lenne szíves a rendőröket megvárni, de a férfi ehelyett megpróbált elinalni.


Kettőt, ököllel


Talán az ital miatt, de a menekülő sebessége elég alacsony volt ahhoz, hogy Zsila Zoltánnak legyen ideje elővenni a mobilját, és fotót készíteni az ittas elkövetőről. A kép feltehetően jól sikerült, mert a kiérkező járőrök rögtön tudták, kit keressenek.

„Mondták a vezetéknevét, de én már el is felejtettem. A becenevére emlékszem: Gólya Tominak hívják. Valamelyik kocsmában keressék, talán a Fifiben” – igazít el minket Zsila Zoltán a pásztói Mol-kúton.


A Nógrád Megyei Főügyészség közleménye:

2015. szeptember 14-én 10 óra körül a 48 éves – álláskereső – férfi ittas állapotban érkezett a pásztói Teleki László Városi Könyvtárba, ahol az ott dolgozó könyvtárostól megkérdezte, hogy indul-e a közeljövőben német nyelvtanfolyam. Miután nemleges választ kapott, trágár szavakkal szidalmazta a férfit és az intézményt, majd az épületen belül betörte az informatikai terem ajtajának 60 x 104 cm nagyságú, 8000 Ft értékű üvegét. Mivel a férfi kihívóan közösségellenes magatartása alkalmas volt arra, hogy a helyszínen tartózkodókban riadalmat és megbotránkozást váltson ki, ellene a Pásztói Járási Ügyészség garázdaság vétsége miatt nyújtott be vádiratot, melyben indítványozta, hogy a bíróság a bűncselekmény elkövetését elismerő vádlottat tárgyalás mellőzésével bocsássa próbára.


Népművészet Pásztón


A Mátra alján fekvő Pásztó valamivel több mint kilencezer lakosára jut néhány kocsma. Hirtelen mi sem tudjuk, hol keressük a Fifit, szerencsére egy – a havas járdán csúszkáló – biciklista kisegít: azt a helyet keressük, „ahol egy puhos férfi van a falra festve”.


Ott a puhos


Jobb helyre nem is mehettünk volna a Fifinél, ahol tényleg ismerték Gólya Tomit, akiről megtudtuk, hogy „több ügye is volt már, legutóbb karácsony előtt szabadult”, és a tulaj testvére, viszont csak akkor jöhet be a Fifibe, ha a tulajdonos is itt van. És már rég nem látták Gólya Tomit.

Szerencsére Pásztón többfelé is ismerték azt, akit keresünk, bár arról megoszlottak a vélemények, hogy néz ki, és hol találjuk. Volt, aki szerint azért Gólya, mert nagyra nőtt, mások azt mondták, egy vékony, nem kimondottan magas ember. Azt viszont senki sem tudta, hol lakik.


Új az üveg

Elmentünk a garázdaság helyszínére, a Teleki László Városi Könyvtárba is. A földszinti üvegajtón új üveg, Oláhné Csákvári Gabriella, az intézmény igazgatója azt mondja, már az incidens másnapján kicserélték az üveget, a biztosító pedig azonnal fizetett. „Fel kellett jelentünk az elkövetőt, mégiscsak állami intézmény vagyunk” – halljuk. Az igazgatónőtől azt még megtudjuk, hogy nem volt elvetélt ötlet a könyvtárban nyelvtanfolyamot keresni, a diplomamentő kurzusokat mind náluk tartották.


Pásztó Gólya Tomi

Üveg a helyén


Azért volt, aki a vezetéknevét is meg tudta mondani, így jutottunk el történetünk főhőséig, az ősszel a könyvtárban randalírozó Juhász Tamásig. A férfi Pásztón a lakótelep szomszédságában, egy kertes házas utcában lakik, háza nem a szegénységről árulkodik, járdája előtt elsöpörve a hó.

„Tényleg némettanfolyamot kerestem. Csak konyhanyelven beszélem a németet, de a kinti munkához több kell” – mondja a vékony, szemüveges férfi, aki elmondása szerint három évet dolgozott Münchenben és Stuttgart alatt valamivel, és szinte elérzékenyült, hogy az ő ügye miatt keressük.

A 48 éves Juhász Tamás fiatalkora óta építkezéseken dolgozott, azt mondja, nem nagyon van olyan munkafázis, ami neki nehézséget okozna. Mutatja házában a padlót és a belső boltív tégladíszítését, mindent ő csinált.


Pásztó Gólya Tomi

Juhász Tamás házában nagy rend van


Általános iskola után nagyon sokunkat itt Nógrád megyében az építkezések felé tereltek. Épültek a lakótelepek Salgótarjánban vagy Nagybátonyban, kellett az ember.

Aztán elkészültek a telepek, és a rendszerváltással a többség már csak feketén kellett az építési vállalkozóknak. Így Tamásnak főként munka jutott, fizetés nem mindig.

Megpróbálta Németországban is, de csak vesztett rajta, „annyit külföldeztem, hogy az asszonytól különmaradtunk”. Mostanában alkalmi munkákból próbál túlélni, bár így keresete is alkalmi: „nulla és ötvenezer között változik, hogy mennyi jön be”.

Ezért kellett volna a némettanfolyam is, amelyről azt ígérték, hogy ingyenes lesz, de arról már nem jött hír, hogy mikor kezdődik. Juhász Tamás szerint azért, mert neki nincs pénze internetre, a levelet pedig hiába várta. Nem tagadja, azon a szeptemberi délelőttön ivott is, volt baja, ugyanis tíz napra börtönbe kellett mennie „egy közlekedési ügy miatt, kerékpárral voltam”.

Decemberben húsz napot ült Balassagyarmaton, mert lopott a boltból. Eredetileg pénzbüntetésre ítélték – ahogy a közlekedési ügy miatt is –, de nincs pénze kifizetni a bírságot, így inkább leüli. „Mondta is Gyarmaton az őrnagy úr, hogy látszik magán, hogy nem bűnöző, csak pénzbüntetéses.”

Most lezárult könyvtári ügyében mindent bevallott, azt mondja, nincs mit elhallgatnia. Talán ez az őszinteség az oka, hogy az ügyészség is a legenyhébb büntetést, a próbára bocsátást indítványozta vele szemben, és eltekintettek a bírósági tárgyalástól.


Pásztó Gólya Tomi

Tanfolyam után külföldre menne


Szégyellem magam, hogy ne szégyellném. De nem betörés volt ez, csak dühkitörés, elkeseredettség. Mert a vállalkozók, akik nekem százezrekkel tartoznak, mindig megússzák, én meg ellopok ezerforintnyi árut, és rossz ember vagyok.

Fát tesz a tűzre, miközben mondja, de látszik, komor az arca. Végül inkább arról kérdezzük, honnan a becenév, a Gólya.

Kiderül, Pásztón sok a Juhász, és valahogy meg kell különböztetni, ki melyik családhoz tartozik. Egy Gólya, aki azért kezdett garázdálkodni, mert nem tanulhatott németül.