Gólkirályok, akikre oda kell figyelni

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Messi, Ronaldo és Suarez mellett vannak olyan csatárok, akik hiába ontják a gólokat, kevésbé kerülnek reflektorfénybe.


Az utóbbi nyolc évben rendre a spanyol bajnokság gólkirályai nyerték az európai aranycipőt. Messi, Ronaldo vagy Suarez. Volt olyan idény, amikor Messi 50 gólt lőtt, idén 37 találattal sikerült győznie. Mögötte viszont olyan nevek sorakoznak fel, akiket érdemes jobban megnézni, hiszen a France Football nem csak a gólok számát veszi figyelembe az Aranycipő helyezéseinek megállapításánál: Cavani például 35 góljával nem a második, csak a kilencedik. A szabályok részletezése előtt viszont bemutatjuk azokat a játékosokat - köztük egy magyart is -, akik gólkirályi címeik ellenére eddig nem sokszor kerültek a címlapokra.


Minden meccsre jutott egy gól

A holland Bas Dost egészen kimagasló statisztikával zárta a szezont: 31 meccsen lépett pályára a portugál Sporting színeiben, és ezeken 34 gólt lőtt. A holland csatár a Heerenveennél kezdte profi pályafutását, ahol előbb házi gólkirály, majd a teljes holland bajnokság legeredményesebb játékosa lett. Innen vásárolta meg a Wolfsburg, ahol tavalyelőtt ezüstéremhez segítette a zöld-fehér csapatot 16 góljával. A Sportingnak is megtetszett a játéka, tavaly nyáron pedig nyélbe is ütötték az üzletet, de akkor még nem sejtették, hogy ennyire jól fog teljesíteni az idei szezonban.
Dost hatszor tudott duplázni, a szezon hajrájában pedig három mesterhármast lőtt. Legjobb meccse a Tondela ellen volt, nekik négyszer talált be, és a végén még az is belefért, hogy kihagyjon egy büntetőt. A Sporting remek teljesítménye ellenére is csak harmadik lett a bajnokságban, selejtezőt kell játszania a BL-indulásért. Dostnak még három évig van szerződése a Sportinggal, de szóba hozták több angol bajnokságban szereplő klubbal is, akik 60 millió eurót is kifizetnének érte.


Tizenhárom dupla a francia ligában

Szintén élete szezonját futotta az uruguayi Edinson Cavani. A Paris-Saint-Germain játékosa 36 meccsen lépett pályára, és 35 gólt lőtt. Tizenhárom olyan meccs volt, ahol kétszer is eredményes tudott lenni, és neki is összejött a mesternégyes: a Caen ellen már a félidőben úgy mehetett az öltözőbe, hogy négy gól volt a lábában.
A csatárra először a Palermóban figyeltek fel, ahol 20 évesen a bemutatkozó meccsén egy óriási gólt lőtt a Fiorentinának, amivel 1-1-re mentette csapatának a mérkőzést.2010-től Nápolyban folytatta a pályafutását, itt rögtön két góllal mutatkozott be egy Európa Liga meccsen. Később olasz gólkirály is lett, mielőtt a párizsi csapat kifizetett érte 63 millió eurót. Ezzel a francia bajnokság legdrágább játékosa lett. Hiába ontotta a gólokat, a PSG-nek idén csak az ezüstérem jött össze, viszont a francia bajnokságból a második helyezett is a BL főtáblájára jut. A Football Italianak azt nyilatkozta: miután 2020-ban lejárt a szerződése Párizsban, szívesen visszatérne Nápolyba.
Cavaninak a válogatottban sem megy rosszul: 38 gólt lőtt uruguayi színekben, egyedül Luis Suarez büszkélkedhet nála több találattal.


Sprinterként is megállná a helyét

A gaboni születésű Pierre-Emerick Aubameyang is remek szezont futott idén: a Bundesligában 32 meccsen lépett pályára, és 31-szer ünnepelhetett gólt. Novemberben a Hamburg elleni meccse emlékezetes volt, már 27 perc alatt mesterhármast szerzett, a második félidőben pedig negyedszer is betalált.
Neki sem ez az első gólkirályi címe, Franciaországban korábban már sikerült neki a Saint-Etienne játékosaként. 2013-ban került a Dortmundhoz Franciaországból: a Goal.com akkor azt írta róla, gyorsabban fut, mint Usain Bolt. Bemutatkozásképpen rögtön mesterhármast lőtt az Augsburgnak, ráadásul ő volt az első gaboni játékos, aki valaha focizott a Bundesligában.
Azóta a közönség kedvence Dortmundban, a bajnokságban 128-szor vette fel a sárga-fekete mezt, és 85 gólt lőtt. Többször is elnyerte a legjobb afrikai játékosnak járó díjat.

Aubameyangot a Paris-Saint-Germainnel is szóba hozták, a párizsiak 70 millió eurót is kifizetnének a csatárért. Ha Párizsban folytatná, Cavanival egyedülálló csatársort alkotnának.


Az ír Messi

Bár a tavaszi-őszi rendezésnek köszönhetően még csak az ír bajnokság felénél járunk, figyelemre méltó Sean Maguire teljesítménye. A Cork City játékosa 17 meccsén 16-szor talált be, volt olyan meccs, amit a 87. percben szerzett góljával nyert meg a csapat. Legutóbb előző csapata, a Dundalk ellen játszottak, Maguire mesterhármast ért el.
Maguire a Waterford Unitedben mutatkozott be 17 évesen. Még abban az évben a másodosztály gólkirálya lett, a klubelnök pedig azt mondta, a játéka Messire emlékezteti. A Cork Cityben viszont már sikerült felvennie az első osztály tempóját is: előző szezonban 18 góllal a második lett a góllövő listán, idén pedig megállíthatatlannak tűnik. Csapata, a Cork City is remekel, 17 meccsükből 16-ot megnyertek, egyszer pedig döntetlent játszottak.

A Corknak viszont a szezon második felét már Maguire nélkül kell megoldania: a csatárra lecsapott a Preston North End, úgyhogy nyáron már az angol másodosztályú csapattal edzhet. A 23 éves játékos még nem mutatkozott be az ír válogatottban, pedig góljaira nagy szükség lenne: az írek fej-fej mellett harcolnak Szerbiával a csoportelsőségért, szeptember elején pedig összeméri erejét a két csapat.


A horvát bajnokság rekordere

A horvát liga legeredményesebb játékosa idén egy magyar csatár lett. Futács Márkó, a Hajduk Split játékosa 18-szor talált be az ellenfeleknek, ezzel övé lett a horvát aranycipő. Május közepén 6-0-ra kiütötték a Belupo csapatát, Futács pedig négy gólt is lőtt, ezzel sikerült az élre törnie a góllövőlistán. Decemberben a Cibalia ellen viszont egész Horvátország megjegyezte a nevét: a Cibalia meccset vesztes helyzetből fordította meg két góljával, a hosszabbításban, a 91. és a 93. percben.Futács hiába szórta a gólokat, csapata, a Hajduk Split viszont csak a harmadik helyen zárt, ezzel részt vehet az Európa Liga-selejtezőin. Ő az első játékos a horvát ligában, aki nem délszláv származásúként lett gólkirály. A Hajduk Split pedig huszonöt éve nem büszkélkedhetett azzal, hogy az ő játékosuk lett a legeredményesebb a bajnokságban.


Mi számít, ha nem a gólok száma?

A France Football 1996 óta számítja a mostani rendszer szerint az Európai Aranycipő helyezettjeit. Eszerint vannak kiemelt bajnokságok, mint például a spanyol, az angol, vagy az olasz, ahol a gólok száma két pontot ér. Néhány közepes erősségű liga, például a francia, a skót, vagy a görög, másfélszeres szorzóval száll be a játékba. A gyengébbnek számító bajnokságokban egy pontot ér egy gól. A rendszer bevezetése óta egy kivétellel a kétszeres szorzóval számított bajnokságokból került ki a győztes. Egyedül Henrik Larsson tudott skót gólkirályként európai aranycipős lenni.
Érdemes megfigyelni, hogy a legtöbb gólt szerző játékos gyakran nem a bajnokcsapatból kerül ki: a fenti öt közül például csak az ír csatárra igaz, hogy első helyezett csapat játékosa.