Godard leszegénykiscsávózta Tarantinót

Fotó: / Giphy / / Giphy

-

HÁTTÉR

A francia új hullám legfontosabb rendezője, a 83 éves Jean-Luc Godard az éppen futó cannes-i filmfesztivállal kapcsolatban osztja meg mostanában gondolatait.


Ugyan személyesen nem tette tiszteletét új filmjének világpremierjén Godard, de ha lehet, beszól. Még múlt héten üzente meg svájci otthonából, hogy nem megy, mert már eleget volt. A díszbemutatóval egyidőben azt nyilatkozta, Cannes-ban


más nyelvet beszélnek, mint én. A kritikusok, a szakmabeliek, a producerek is, ez egy más világ. Amit ők beszédnek hívnak, az semmire sem való.

Quentin Tarantinót szépen fogalmazva „gazembernek” nevezte, aki őt nem is érdekli. Szerinte egy


szerencsétlen fickó, de nem baj, ha boldog. Régen az ilyen embereket utálták, de manapság már nem, eltűrik.


Az Adieu au langage (Búcsú a nyelvtől) 75 perces 3D-s versenyfilmjének egyetlen vetítésére az újságírók már egy órával korábban hosszú sorban vártak. Godard simán halad a korral, van iPhone-ja is, meg minden. Ezen filmeket is szokott posztolni, a 3D technika nélkül pedig le sem forgatta volna új filmjét.


Csak a díj hiányzik?

A francia újhullám mestere rendszeres vendége volt a fesztiválnak, de díjat még soha nem nyert. Legnagyobb sikere talán az 1959-es Kifulladásig volt Jean-Paul Belmondóval. Művészete 1968 után radikalizálódott, attól kezdve saját szavai szerint „politikailag politikai filmeket” és nem fikciókat készít - ezeket sokan érthetetlennek tartják.


A közelgő EP-választásokról is megvan a véleménye

„A határok mellett, de a vámőrök ellen van” - mondta. Szerinte az unió létrehozása többé-kevésbé tisztességes politikusokkal kezdődött. „Létrehoztak egy közös valutát a közös kultúra előtt ... Mélyen európainak érzem magam…” - tette hozzá.

Nekünk is van kint nagyjátékfilmünk

Mundruczó Kornél vérengző kutyás Fehér Istene bekerült a hivatalos válogatásba, szombaton volt a világpremierje. Ez az első olyan egész estés film, amely már a Vajna-érában készült és Cannes-ig jutott. Mundruczó nevét most már ötödjére olvashatjuk a hivatalos válogatás programjai között. Minderről részletesebben itt írtunk, a külföld véleményét a filmről pedig elolvashatja a Hollywood Reporterben és a New York Times-ban is.