GMO: nem biztos, hogy a termesztés mellett az importot is tilthatjuk

-


Az Európai Parlament (EP) mezőgazdasági bizottsága leszavazta az Európai Bizottság javaslatát, amely nemzeti hatáskörbe utalná a génmódosított élelmiszerek és takarmányok importjának korlátozását vagy tilalmát. A határozat 28 igent és 8 nemet kapott, hatan tartózkodtak.

Az EP szakbizottsága azzal érvel, hogy a tagállami tiltások vagy korlátozások torzítanák a versenyt az EU piacán, és veszélyeztetnék az élelmiszer-termelési ágazatokat, amelyek nagyban függnek a génmódosított takarmányok használatától.

A javaslat még csak ezt követően, azaz október közepén kerül az EP környezetvédelmi bizottsága elé, amely a téma fő felelőse, és aztán október végén szavazhatnak az ügyben az EP plenáris ülésén.

A génmódosított termékek behozatalának kérdésében tehát még bizonytalan, hogy döntési jogot kaphatnak-e a tagállamok, de idén januártól a génmódosított növények köztermesztését saját maguk szabályozhatják. Az új felhatalmazás előírásait Magyarország már májusban, elsőként ültette át jogrendjébe. A törvénymódosítás alapján már nem csak környezeti és egészségügyi kockázatokra, hanem társadalmi és gazdasági hatásokat hivatkozva is megtiltható a GMO-s növények termesztése.