Globális terjeszkedésbe fog a magyar játékfejlesztő startup

-

A fantasy játékokat fejlesztő Statzup Kft. egy közel 400 millió forintos tőkeemelést követően Észak- és Dél-Amerikában, valamint Afrikában is terjeszkedésbe kezdett.


A vállalkozás Brazíliában már piacvezető, de Máltán, az Egyesült Államokban és Londonban is rendelkeznek leányvállalattal. Az azóta globális céggé bővült startupot két huszonéves nagykanizsai fiatalember, Varga Tamás és Simán Kristóf alapította 2013-ban. A cég elsőként a Magyar Labdarúgó Szövetséggel együttműködve fejlesztette ki az MLSZ Fantasy Liga nevű játékot, 2014-ben pedig útjára indították TheFantasyFootball nevű újabb játékukat, amely mostanra a világ 186 országában van jelent, és több mint 1,4 millió felhasználóval rendelkezik. Az idei év további terjeszkedést hozott: TheSix néven elindult új fantasy sportjátékuk az amerikai kontinensen is.

Varga Tamás az alkalmazással kapcsolatban úgy fogalmazott: a fantasy játékok lényege, hogy a résztvevők virtuális csapatot állítanak össze kedvenc játékosaikból, akik a valós teljesítményük alapján érnek el eredményt az összeállítójuknak. Ennek felgyorsított változata a daily fantasy játék, amely nem egész szezonon át, hanem csak egy-két napig tart. Ez utóbbival, az online pókerhez hasonlóan, pénznyeremény is jár, de a világszerte most formálódó jogszabályok alapján számos helyen nem szerencsejátéknak, hanem tudás alapú játéknak számít.

A játékfejlesztő cég Magyarországon 10 főállású alkalmazottat foglalkoztat, de jelenleg csak Európán kívüli piacokon van jelen. Brazíliában már piacvezetőnek számítanak, ezért Argentína és Kolumbia után – Venezuelát kivéve – a többi dél-amerikai államban is elindítják játékukat, miközben New Yorkban és a Szilícium-völgyben, továbbá Londonban is rendelkeznek már képviselettel. A következő piac, amelyet még az idén megcéloznak, Egyiptom lesz, majd a Szaharától délre eső 13 afrikai állam.

Varga Tamás azt is elárulta, hogy agresszív terjeszkedési politikájukkal a Statzup már most is világelsőnek számít a fantasy sportok játékpiacán, két amerikai konkurensük ugyanis nem merészkedik angol nyelvterületen kívülre. Nemrégiben létrehozott amerikai leányvállalatuk után ezért alapítottak a múlt hónapban új céget Máltán, ahol egy kormányzati átvilágítást követően az egész világra kiterjedő jogi igazolást szerezhetnek játékaikra.

A cégben a befektetési alapok is nagy fantáziát látnak, legutóbb a Valor Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által vezetett befektetői csoport tőkésítette fel 1,4 millió dollárral (383 millió forint). Varga Tamás szerint, bár a Statzup a fejlesztések és a terjeszkedés miatt várhatóan még jó ideig veszteséges marad, a cég dinamikusan növekvő értéke vonzóvá teszi számos befektető számára.