Giró-Szász volt cége írhatja az elemzéseket a Miniszterelnökségnek

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Három nyílt pályázatot hirdetett a Miniszterelnökség, a 11 pályázóból csak a Strategopolis maradt állva – tudta meg az Index. A tanácsadó céget tavaly adta el Giró-Szász András kormányszóvivő.


A Miniszterelnökség kíváncsi volt a 2007–13-as időszak uniós programjainak elemzésére, ezért három pályázatot is kiírt tanulmánykészítésre. A kormányzati célok és a fejlesztéspolitika összhangját, a pályázati konstrukciók kiírási hatékonyságának javítását és az információs társadalmat kellett elemezni. A három tenderen összesen 14-en indultak, a követelményeknek azonban csak Giró-Szász András kommunikációs államtitkár tavaly eladott cége tudott megfelelni – írta az Index.

Két pályázatnál az összes többi jelentkezőt kizárták – még úgy is, hogy volt, amelyik jobb árat ajánlott –, csak az információs társadalomnál kellett versenyeznie a Strategopolisnak egy másik céggel. Ha megkötik a szerződéseket, a Strategopolis három hónap alatt összesen 140 millió forintot kap a megbízásokra. A Miniszterelnökség a lapnak elismerte, hogy a Strategopolis nyert, hiszen „a cég hazai és nemzetközi szakértőket és széles körű ágazati tapasztalatokkal rendelkező tanácsadókat foglalkoztat, így minden szempontból alkalmas a feladatok teljesítésére”. A többi cég nem felelt meg a feltételeknek; minden ajánlattevőt felszólították hiánypótlásra, de a többi nem tette ezt meg.

Giró-Szász András nem tudott a pályázatról, de nem lepte meg, hogy volt cége nyert, hiszen „informatikai területen például a Big Fourral együtt említhető a Strategopolisnál felhalmozott szaktudás”. Megjegyezte, hogy a Strategopolis a bevétele jó részét a piacról szerzi.