Giró-Szász szerint Orbán rosszul emlékezett

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Korábban Orbán Viktor és Lázár János is arról beszélt, hogy a kormány március elején döntött úgy, hogy a közpénzt kivonják a brókerházakból. Később azt közölték: a kormány már a Buda-Cash bedőlésének másnapján meghozta a döntést. A kommunikációs államtitkár szerint egyszerűen arról van szó, hogy Orbán rosszul emlékszik.


Orbán Viktor és Lázár János is rosszul emlékszik arra, mi mikor és minek hatására történt a Quaestor-ügyben - mondta RTL Híradónak Giró-Szász András. A kommunikációs államtitkár semmilyen problémát nem lát abban, hogy egy hónap távolságból valaki téved néhány napot.

A Híradó felidézte, hogy Orbán múlt szerdán egy újságírói kérdésre azt felelte: amikor a Buda-Cash bedőlt, elrendelte, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium vegye ki a Quaestornál tartott pénzét. A kormány ülésén hozott rendelkezés – Orbán szerint – úgy szólt, hogy minden minisztériumnak át kellett néznie, van-e pénzügyi kapcsolata brókercégekkel, állomásoztat-e náluk közpénzt. Ha igen, akkor azonnal vonja ki onnan.

Orbán elmondta: a döntés előzménye az volt, hogy február 26-án kiderült, a Buda-Cash bedőlése miatt 1315 titkosszolgálati dolgozó pénze elveszett. Március 4-én pedig találkozott azokkal a polgármesterekkel, akik szintén pórul jártak a brókerbotrány miatt. Orbán szerint az ezt követő kormányülésen döntött úgy, hogy a közpénzt ki kell vonni a brókercégektől.

Lázár János múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján a VS.hu kérdésére válaszolva azt mondta: a döntés március eleji, valószínűleg a március 4-i kormányülésen született meg. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Orbán arra kérte Varga Mihály gazdasági minisztert, hogy készítsen egy jelentést az ügyben. Miután a jelentés elkészült, Orbán felszólította a tárcákat, vonják ki a közpénzt a brókerházakból.

Péntekre kiderült, hogy március 4-én nem volt kormányülés. Az M1 Híradója szerint Orbán a Buda-Cash-ügy kirobbanásának másnapján, a február 25-én tartott kormányülésen hozta meg a döntést. Ami azt jelenti, hogy Orbán már azelőtt döntött, hogy találkozott volna az érintett polgármesterekkel, illetve kiderült volna, hogy titkosszolgálati dolgozók pénze elveszett. Varga Mihály pedig február 24-ről február 25-ére, egyetlen éjszaka alatt készítette el a jelentését.

Giró-Szász András az RTL-nek azt mondta: a kormány a február 25-i ülésen döntött, csak Orbán rosszul emlékszik. Az államtitkár szerint az a lényeg, hogy a kormányfő nem tévedett, hiszen azt mondta, hogy az érintett önkormányzatok és a honvéd egészségpénztár miatt döntött. Lényegtelen, hogy ez a gazdasági minisztérium jelentése alapján történt, vagy azután, hogy Orbán találkozott az érintett önkormányzatok vezetőivel - mondta az államtitkár.

Szerinte nincs abban semmi rendkívüli, hogy Orbán egy spontán újságírói kérdésre válaszolva, összekeverte a dátumokat. Giró-Szász András szerint ugyanígy eltévesztette a dátumot Lázár János is.