Gigatüntetés Kambodzsában

Fotó: Europress/Getty Images/Nicolas Axelrod / Europress/Getty Images/Nicolas Axelrod

Az országot immár 28 éve irányító Hun Szen miniszterelnök lemondását és új választások kiírását követelte több százezer ember.


A már második hete tartó ellenzéki tüntetéssorozathoz az utóbbi napokban csatlakoztak a sztrájkoló textilipari munkások, akik azt akarják elérni, hogy a kormány a jelenlegi havi 95 dollárról (20 ezer 500 forint) 160 dollárra (34 ezer 500 forint) emelje a minimálbér összegét. Bár a résztvevők pontos számát nehéz volt felmérni, bizonyos, hogy Kambodzsa történelmének egyik legnagyobb szabású tüntetése zajlott a fővárosban, még ha egymillióan nem is volta kaz utcákon, mint azt a szervezők állították. „Hun Szen és törvénytelen kormánya hall minket, nem vehetnek figyelmen kívül, a nép kimutatta a változás iránti vágyát” - mondta a demonstráción Sam Rainsy egykori pénzügyminiszter, a Kambodzsa Nemzeti Megmentéséért (CNRP) nevű ellenzéki erő vezetője. A tüntetés helyszíne a phnompeni Szabadság park volt, amelynek területén számos résztvevő már az ellenzéki megmozdulás december 15-ei kezdete óta táborozik.


A választási eredményt is vitatja az ellenzék

A július 28-ai hivatalos választási eredmények megerősítették tisztségében a kormányfőt, akinek pártja idén 68 helyet szerzett a parlamentben az ellenzék 55 mandátumával szemben. Az ellenzék állítja, hogy Hun Szen csalással nyert, ezért addig bojkottálja a parlamenti munkát, amíg a kormány eleget nem tesz követeléseinek. A legnagyobb szakszervezet vezetője elmondta, hogy az ország mintegy hatszáz ruha- és cipőgyára közül kétszázban szünetel a munka. A kambodzsai export 80 százalékát a félmillió embert foglalkoztató textilipar adja.