Gigantikus, 6 milliárd dolláros ballépés a Deutsche Banknál

Fotó: Getty Images / Thomas Lohnes

-

A magyar költségvetés tizedét utalta át egy ügyfelének a Deutsche Bank tévedésből.


Tévedésből hatmilliárd dollárt, vagyis 1638 milliárd forintot utalt át egy ügyfelének a Deutsche Bank. A frankfurti székhelyű pénzintézet később azzal magyarázta a magyar költségvetés tizedének megfelelő tranzakciót, hogy egy alacsony beosztású devizakereskedője összekeverte egy utalás bruttó és nettó összegét. A tévedés az ügyfélnek is feltűnt, és a bank szerencséjére a meg nem nevezett amerikai tőkebefektetési alap volt olyan kegyes, hogy másnap vissza is utalta az összeget.

Ennek ellenére a bank a Financial Times információi szerint jelezte a tranzakciót az illetékes hatóságoknak, hogy kivizsgálják, szó lehet-e szándékosságról. A kérdés annál is inkább jogos, mivel az elmúlt időszakban a Deutsche Bankot számos bírálat érte amiatt, hogy nem megfelelő a belső ellenőrzés rendszere – emlékeztet a Bloomberg.

Ez is közrejátszhatott abban, hogy a bank az elmúlt években több mint ezer fővel növelte a kontroll létszámát, ám a rendszerszintű problémákra utal, hogy a napokban teljesen átszervezték a felső vezetést is. Az utalási problémáknál persze többet nyomott a latba a Libor-botrány. A londoni kereskedésben használt bankközi kamatláb éveken át tartó manipulálásában a német bankfelügyelet szerint jócskán benne volt a Deutsche Bank. A pénzintézet a Bloomberg számításai szerint 2008 óta több mint 12 milliárd eurónyi (14 milliárd dollár) büntetést kapott a visszaélések miatt – ez több mint a duplája a tévedésből elutalt összegnek.