Gigadínók sétáltak át Dél-Amerikából Ausztráliába

-

Teljesen ismeretlen, óriási dinoszauruszfaj ausztráliai felfedezését jelentették be kutatók a Scientific Reports című tudományos magazin legújabb számában.


A queenslandi pusztaságban talált Savannasaurus elliottorum 6 méter magas és 14 méter hosszú, az átlagosnál szélesebb csípőjű, nagyobb hasú lehetett. Ősei Dél-Amerikából vándorolhattak be Ausztráliába az Antarktiszon át 105 millió éve.

A hosszú nyakú állat a szauropodák, a nagy testű növényevők közé tartozott. Maradványait 2005-ben, birkák terelése közben fedezte fel a földjén David Elliott juhtenyésztő, de 10 évbe telt, míg a csontokat megtisztították a lerakódásoktól, és a kutatók megállapították, hogy egy eddig ismeretlen fajról van szó, amely különbözik az ugyanezen a környéken ugyanekkor felfedezett Diamantinasaurus matildaétól, amelyet már 2009-ben önálló fajként határoztak meg.

Paleontológusok feltételezése szerint a szauropodák 120-110 millió éve fejlődtek ki Dél-Amerikából, ahonnét 105 millió éve vándoroltak Ausztráliába az Antarktiszon át egy olyan felmelegedés idején, amikor a ma két kilométer vastag jég borította Déli-sarkvidéken dús erdőségek zöldelltek. A megtalált példány 98-95 millió éve élhetett.

Az újonnan felfedezett dinoszaurusz csontjainak mintegy 25 százaléka került elő David Elliott birkafarmján, az őslény ezek alapján rekonstruált csontváza a queenslandi Winton városban, a Dinoszauruszok Kora Múzeumában látható.