Gigabírsággal úszhatja meg a felfüggesztést a Credit Suisse

Fotó: Europress/AFP/Fabrice Coffrini / Europress/AFP/Fabrice Coffrini

-

A svájci Credit Suisse (CS) bank feltételesen beleegyezett, hogy 2,4 milliárd dollár büntetést fizet az amerikai igazságügyi minisztériumnak és más felügyeleti szerveknek. A céget azzal vádolják, hogy több amerikai állampolgárnak is segített elrejtenie vagyonát, így adócsalásban segédkezett.


A Wall Street Journal napilap információi szerint a büntetésből 1,7 milliárd dollárt kaphat az igazságügyi minisztérium, 100 millió dollárt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) és 600 millió dollárt New York állam pénzügyi felügyeleti hivatala. Az egyezség egyelőre nincs véglegesítve, de ha megegyeznek, akkor már a következő héten megtörténhet a hivatalos bejelentés. A napilap forrásai szerint a büntetésnek nem célja, hogy tönkretegye a svájci bankot, csupán az, hogy erősítse a szabálykövetést. Ezért lehetséges az is, hogy ha a CS bűnösnek vallja magát, akkor sem függesztik fel a működési engedélyét.


Az amerikai szenátus 2014-es jelentése szerint 2006-ban 22 ezer amerikai ügyfele volt a CS-nek, de az nem derült ki egyértelműen, hogy hány rendelkezett az amerikai hatóságok elől eltitkolt bankszámlával. A szenátus vizsgálata azonban arra a következtetésre jutott, hogy CS aktívan keresett gazdag amerikaiakat, hogy nyissanak náluk titkos számlákat. Brady Dougan a CS vezérigazgatója az idén személyesen jelent meg a szenátus vizsgálóbizottsága előtt. Sajnálatát fejezte ki, hogy a bank adóelkerülésben segédkezett, de hangsúlyozta, hogy ez a törvénytelen magatartás csupán az alkalmazottak egy szűk csoportját érintette. Ha a CS sikeresen megegyezik az igazságügyi minisztériummal és a Feddel, még akkor se tudhatja maga mögött az egész ügyet. Az amerikai kormány kíváncsi azoknak a nevére, akik titkos svájci számlákat nyitottak, de a svájci törvények szerint nem egyértelmű, hogy ezeket átadhatja-e a bank, így újabb jogi eljárások kezdődhetnek.