Germanwings-tragédia: eltemették az azonosítatlan emberi maradványokat

Fotó: AFP / JEFF PACHOUD

-

Eltemették a márciusban Franciaországban lezuhant Germanwings-gép áldozatainak azonosítatlan maradványait, és ökumenikus egyházi szertartással megemlékezést tartottak a helyszín közelében lévő településen.


A nem azonosított maradványokat több koporsóban helyezték el, és csütörtök este a nyilvánosság teljes kizárásával egy közös sírba temették Le Vernet település temetőjében. Péntek délután Digne-les-Bains katolikus püspökének, Jean-Philippe Nault-nak a vezetésével, valamint az áldozatok hozzátartozóinak és több helybeli lakosnak a részvételével, ökumenikus egyházi szertartással megemlékezést tartottak egy hatalmas sátorban.


A sátrat az előtt a sírkő előtt állították fel, amelyet a légi katasztrófa 150 áldozatának emeltek korábban. Az újságírók csak több száz méteres távolságban állhattak a sátortól. Az AFP hírügynökség tudósítása szerint az áldozatok hozzátartozói nem akartak nyilatkozni. A szertartás után a gyászolók elvonultak a közös sírhoz.

A hozzátartozók számára ez már a második temetés volt, mert korábban már eltemették azokat a maradványokat, amelyeket DNS-vizsgálat alapján azonosítani tudtak a szakértők. Minden áldozatot a saját hazájában helyeztek örök nyugalomra. Az áldozatok közül 72 német volt, 50 spanyol, a többiek amerikaiak, argentinok, ausztrálok.

A Germanwings német diszkont légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. A gép két fekete dobozának adatai alapján a másodpilóta, a súlyos lelki problémákkal küszködő, és ezekkel kapcsolatban több terápián átesett Andreas Lubitz bezárkózott a pilótafülkébe, és szándékosan idézte elő a hegynek ütközést.