Germanwings: talán soha nem derül ki biztosan, mi okozta a tragédiát

Fotó: MTI / Francis Pellier

-

A második fekete doboz annyira sérülhetett, hogy nem küld jelet. Anélkül viszont nehéz pontosan tudni, miért zuhant le a gép.


Rendkívül nehéz megtalálni a második fekete dobozt – mondta Kay Kratky, a Lufthansa egyik vezetője. Szerinte elképzelhető, hogy az annyira károsodott, hogy nem küld jeleket. A második fekete dobozra is mindenképp szükség van ahhoz, hogy a szakemberek pontosabban lássák, mi történt – tette hozzá.

A repülő nagy sebességgel csapódott a hegyoldalnak Marseille-től északkeletre. Feltételezések szerint a gépet a járat 27 éves másodpilótája, Andreas Lubitz szándékosan vezette a hegyoldalnak. A tragédiában 150 ember szörnyethalt. Lubitz depressziós volt, kezelés alatt állt, a jelenlegi adatok szerint azonban betegségét titkolta munkaadója előtt.

Két osztrák szakértő azért bírálta a francia ügyészséget, mert a hatóság szerintük elhamarkodottan beszélt arról, hogy a másodpilóta szándékosan okozta a katasztrófát. Az ügyészség lépése szerintük médiahisztériához és spekulációkhoz vezetett, a második fekete doboz azonban fontos technikai információkkal szolgálhat arról, hogy mi is történt pontosan.


1-2 hónapig is tarthat az áldozatok azonosítása

Christian Reiter osztrák orvosszakértő szerint, amennyiben az időjárás nem szól közbe, két héten belül lezárulhat a holttestek keresése. Amennyiben sikerül a DNS-vizsgálathoz megfelelő szövetmintát nyerni a maradványokból, május elejére azonosítani lehet az áldozatok nagy részét.