Gérard Depardieu öt évig nem utazhat Ukrajnába

Fotó: RIA Novosti / Grigoriy Sisoev

-


Öt évre megtiltotta az Ukrajna területére való belépést Gérard Depardieu francia színésznek az Ukrán Biztonsági Szolgálat. "Államunk biztonságának érdekében 2015. július 23-án döntés született Gérard Depardieu francia-orosz állampolgár öt évre történő kitiltásáról" - közölte az ukrán titkosszolgálat kedden.

Előzőleg a Vlagyimir Putyin orosz elnökről többször is pozitívan nyilatkozó Depardieu-vel együtt még 566 színészt, zenészt, művészt vettek fel a kulturális minisztérium által készített, az ország nemzetbiztonságára veszélyes nemkívánatos személyek listájára.

Vjacseszlav Kirilenko kulturális miniszter megerősítette, hogy Kijev szankciókkal sújthatja a világhírű művészeket. A miniszter ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre nem tiltják be Depardieu filmjeinek és a részvételével készült más produkcióknak a bemutatását.

Depardieu a kiemelkedő jövedelmeket sújtó 75 százalékos franciaországi adó terve elől menekülve kért és kapott állampolgárságot Oroszországban. Tavaly augusztusban kijelentette, hogy "szereti Oroszországot és Ukrajnát is, amely Oroszország része".