Gera: Lehet, hogy jó pár évig itt rongálom még a levegőt

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Hosszabb interjút adott Gera Zoltán a Ferencváros honlapjának. A 36 éves magyar válogatott focista beszélt többek között Thomas Dollról, Nagy Ádámról, és elárulta azt is, hogy mennyire hiányzik neki az angol foci.


„Thomas nagyon jóban van a játékosokkal, barátságos, de ha nem úgy mennek a dolgok, akkor odacsap. A csapat ezt jól kezeli. Tudjuk, hogy ha megcsináljuk, amit kér, és nem élünk vissza a közvetlenségével, akkor remek a kapcsolatunk vele. Ez nagyon tetszik nekem – kezdte Gera, amikor a vezetőedzőről kérdezték. – Ráadásul ott van mellette Ralf és Csaba (Ralf Zumdick és Máté Csaba), akik megnyugtatják, ha esetleg túlságosan is szenvedélyessé válik. Remekül kiegészítik egymást, fontos, hogy a szakmai stáb is felépített legyen.


Olyan játékosok robbantak be nála, akikről senki nem gondolta volna.

Voltak olyan meglátásai – például, amikor Somaliát középre tette -, amelyek nagyon beváltak. Bátran nyúl a játékosokhoz, nem csak a saját posztjukon játszatja őket. Ez mindenképp őt dicséri.”


Ha Doll túl szenvedélyes lesz, Máté (háttérben) megnyugtatja


Az egyik ilyen játékos Nagy Ádám volt, aki rengeteget tanulhat Gerától a Ferencváros és a válogatott középpályáján. „Amikor egy fiatalt bedobnak a mély vízbe, nincs rajta nyomás, élvezi, hogy lehetőséget kapott. Aztán eljön az időszak, amikor elvárják tőle a folyamatos jó játékot, ekkor derül ki, mire képes igazán. Ahogy látom, Ádám ezt is jól kezeli, tudja, miben kell a leginkább fejlődnie, hogy később akár egy jobb bajnokságba továbblépjen. Figyel arra, amit mondunk neki. Az ő játéka arra alapul, hogy sokat fut, nagyon jól passzol, nem adja el a labdákat. Azért ha magamra gondolok, hogyan játszottam… Tőlem csak örökölni lehetett a labdát.”


Nagy (balra) figyel arra, amit Gera mond


Arra az állandóan visszatérő kérdésre, hogy meddig tervezi még a pályafutását, a 36 éves focista így felelt: „Fizikálisan jól érzem magam, így egy újabb szezon még biztosan bennem van, így is készülök. Ha minden jól alakul, legalább egy idényt szeretnék még játszani, aztán lehet, hogy jó pár évig itt rongálom még a levegőt.”

Gera 10 évet légióskodott Angliában, és bár visszaszokott már a magyar viszonyokhoz, de nem múlt el nyomtalanul a kint eltöltött időszak. „Hiányzik az a közeg, hiszen ha valaki egyszer belekóstol az angol futballba, nehezen hagyja ott. Különböző okok miatt nem volt lehetőségem folytatni, de nem bánom, jól érzem magam itthon. Persze azért figyelem az angol meccseket, sokszor irigykedem is.”


Azért hiányzik neki az angol közeg


Az idei terveiről így nyilatkozott: „Először is meg akarjuk nyerni a bajnokságot. Szeretnék túl lenni egy MK-győzelmen és egy Európa-bajnokságon is. No, és egy Bajnokok Ligája-csoportkörön. Mindezt persze egészségesen. Ezzel a listával nagyon elégedett tudnék lenni.”

A Ferencváros szerda este a Videoton elleni hazai kupameccsel kezdi meg a 2016-os évet.