Bombalabort is talált a TEK Budapesten

-

A Terrorelhárítási Központ két csoportot is elfogott a hétvégén, melynek tagjai sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkeztek, a házkutatások során pedig bombalabort is találtak.


A november 13-i párizsi terrorcselekmény-sorozat után fokozta felderítő tevékenységét a TEK. A szervezet által kiemelten védett személyek biztonsága érdekében bevezetett intézkedések során hat embert vett őrizetbe a hétvégén. Két külön esetről van szó: pénteken két embert fogtak el egy gépkocsiban, amelyben éles lőfegyverek, tárak, lőszerek és hangtompítók is voltak. Szombaton négy embert kaptak el egy Budapest felé tartó autóban.


A második esetnek nemzetközi szálai is vannak – közölte Hajdu János, a TEK főigazgatója, hozzátéve: ennél fontosabb, hogy házkutatások során „bombalabort” találtak, házilag gyártott robbanószerek kerültek elő, amelyek „emberélet kioltására maximálisan alkalmasak”. Hajdu János szavai szerint ezeket úgy rakták össze, hogy azokat „álcázott eszközként lehetett volna indítani”.

Még vizsgálják, hogy van-e összefüggés a két csoport között, valamint azt is, hogy vannak-e más elkövetők, helyszínek. A letartóztatottak végső számát, és azt, hogy dzsihadistákról lehet-e szó, a napokban közli majd a TEK.

Az elfogottakkal szemben a nyílt eljárásokat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le. A terrorellenes akciósorozat végéig a TEK megerősíti a védett személyek biztosítását.