Amerikai fegyverek gyártásába kezdene Ukrajna

Fotó: Getty Images / Scott Olson

-

Az M16-os gépkarabély egyik változatát állítanak elő.


Hamarosan megkezdődhet az amerikai M16-os rendszerű gépkarabélyok sorozatgyártása a az Ukrán Védelmi Ipari Konszern gyáraiban – írja az Origo. Az ukránok az amerikai Aeroscrafttal működnének együtt, és a fegyverek megfelelnének a NATO szabványainak. Az ukrán vállalat vezérigazgató-helyettese, Volodimir Korobov szerint a gépfegyverek ukrajnai előállítása nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az ukrán fegyveres erők és a védelmi ipar mielőbb alkalmazkodjék a NATO-előírásokhoz – írta a Vesztyi.

Az Aeroscraft alapítója, Igor Pasternak azt mondta, az amerikai kormány soha nem látott gyorsasággal adta meg az engedélyt a fegyverek külföldi gyártásához. „Mindössze három hétre volt szükség ahhoz, hogy megszerezzük a szükséges dokumentumokat, és január 3-án meg is kezdődött a gyártás” – olvasható a censor.net-en.

A tervek szerint Ukrajnában az M4-es gépkarabély egy változata készülne. A Defence Blog szerint WAC47-nek nevezett modell sajátossága az lenne, hogy a Kalasnyikov rendszerű fegyverek 7.62x39 mm-es lövedékét használná, és a Kalasnyikovhoz rendszeresített tárakat fogadná a fegyver.

Az M4-as az 5.56x45 mm-es lövedéket használó M16-os gépkarabély rövidebb és könnyebb változata.