Vége a máltai túszdrámának - elfogták a gépeltérítőket

Fotó: AFP / MATTHEW MIRABELLI

-

Máltán szállt le egy líbiai belföldi járat, 118 emberrel a fedélzetén. A légi kalózok a gép felrobbantásával fenyegetőztek.


Mindenki leszállt az eltérített líbiai repülő fedélzetéről - írta a Twitteren a máltai kormányfő. Joseph Muscat szerint a légi kalózokat elfogták és őrizetbe vették.Muscat folyamatosan jelentett arról, hogyan halad az utasok és a személyzet kimenekítése. Először a nőket és gyerekeket engedték leszállni a Máltán veszteglő repülőről. Az első csoportban 25 embert engedtek el - írta Muscat.

Később újabb utasok szállhattak le és a személyzet egy részét is elengedték. A végén már csak a 2 gépeltérítő és a személyzet néhány tagja maradt a repülőn.

A gépen 111 utas és 7 fős személyzet utazott.A líbiai gép pénteken landolt a máltai repülőtéren, és a gépeltérítést Muscat a Twitteren jelentette be. A légi kalózok követelése egyelőre nem ismert.Az Airbus A320 az Afriqiyah Airways belföldi járatán repült, Szebha városból Tripoliba indult.

Jelenleg még nem lehet tudni, hány gépeltérítő van. A források egy része egy kézigránáttal fenyegetőző férfiról írnak, de a BBC szerint elképzelhető, hogy többen vannak.

Az gépeltérítő azt állítja, hogy Moamer Kadhafi néhai líbiai diktátor híve.A repülőgép a leszállópályán áll és katonák veszik körbe nagyobb távolságból - írja a Times of Malta. A lap szerint egyelőre senki nem ment közel a géphez. A portálra feltett videón látszik, hogy mozgás van a pilótafülkében.

A repülőtéren egyelőre minden induló járatot késleltetnek, a már a beszállókapuknál lévő utasoknak egyelőre ott kell várakozniuk. A szigetországba érkező járatokat más, külföldi repülőterekre irányítják át. Négy ilyen gép már leszállt az olaszországi Cataniában.


Cikkünk folyamatosan frissül.

(Képünk illusztráció)