George Lucas: A Star Wars a gyerekem, és striciknek adtam el

Fotó: AFP / JUSTIN TALLIS

-

A Star Wars-filmek atyja, George Lucas kritikus hangot ütött meg egy friss interjúban az új epizóddal, Az ébredő Erővel kapcsolatban.


Már Az ébredő Erő premierje idején is sejthető volt, hogy Lucas nincs elájulva a VII. epizódtól. A Lucasfilm vezetője, Kathleen Kennedy feltűnően diplomatikusan csak annyit mondott akkor, hogy Lucas már látta a filmet, és „eléggé tetszett neki".

Ez körülbelül annyit jelenthet, hogy utálta, és egy friss, közel egy órás videóinterjúból mindez kicsit egyértelműbben is kiviláglik. Lucas itt is beszél róla, hogy a Disney-nél nem voltak kíváncsi az ötleteire, pedig ő minden Star Wars-filmben igyekezett újítani, új bolygókat, űrhajókat vonultatott fel. Ezzel szemben szerinte Az ébredő Erő túlságosan az eredeti trilógiára és a nosztalgiára épít, és nincs benne elég újszerű megoldás (ezt mi is így gondoltuk - kritikánk).

Az interjú legárulkodóbb része nagyjából a 49. percnél kezdődik. Lucas különböző magánéleti konfliktusokhoz hasonlítja a Star Wars eladását (a Disney-től 4 milliárd dollárt kapott a franchise-ért). Előbb a szakítással állítja párhuzamba az üzletet („nem mehetsz oda a lány házához, hogy benézz az ablakon, és lásd, jól van-e"), utána arról beszél, a Star Wars-filmeket a gyerekeiként kezeli, akiket striciknek adott el. Ezen a hasonlaton aztán elneveti magát.Ha még nem tette, hallgassa meg a VS karácsonyi podcastjét Az ébredő Erőről!