A görög kormány nem fogadja meg Amal Clooney tanácsát

Fotó: AFP / LEON NEAL

-

Amal Clooney és csoportja egy 150 oldalas tanulmányban fejtette ki, hogy ha Görögország vissza akarja szerezni Nagy Britanniától a műkincseit, jogi útra kell lépnie – a görög kormány azonban nem fogadja meg a tanácsot.


A kérdés csak diplomáciai és politikai úton oldható meg – hangoztatta szerdán Nikosz Kszidakisz kulturális miniszter a görög televíziónak adott nyilatkozatában. „Nem mehetünk bíróság elé minden egyes ügyben, és egy nemzetközi bíróság előtti per kimenetele bizonytalan” – tette hozzá.


A British Museumban kiállított világhírű Elgin-márványokat a 19. század elején Nagy-Britannia akkori követe, Lord Elgin vásárolta meg Athéntól, és hazatérve a szigetországba a londoni múzeumnak ajándékozta. Görögország 1982 óta küzd a műkincsek visszaszerzéséért. Nagy-Britannia felajánlotta Görögországnak, hogy kölcsönbe, kiállításra átadja a kincseket, ám Athén elutasította a felvetést, mondván, annak elfogadásával elismerné, hogy a műkincs a British Museum tulajdona.

Görögország egy neves brit ügyvédi irodától kért tanácsot tavaly a kincsek visszaszerzési kísérletében; az ügyvédi csoport tagja volt George Clooney felesége, Amal Alamuddin, aki akkor arról beszélt, hogy Görögországnak nemzetközi bíróság előtt kell követelnie az ókori műtárgyak visszaadását.

Görög sajtóértesülések szerint a brit ügyvédi iroda a hét végén juttatta el a görög kulturális tárcának jelentését, amelynek tartalmát nem hozták nyilvánosságra.