Génmódosított rizst ajánlanak a cukorbetegség, a rák és elhízás ellen

Fotó: AFP / ROBERTO SCHMIDT

-

Az ausztrál tudósok szerint az új rizs csökkentené az étvágyat.


A világ népességének több mint fele profitálhatna az új, génmódosított rizs kedvező élettani hatásaiból – állítják ausztrál kutatók. A Tasmania Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amellyel növelni tudják a rizs rezisztenskeményítő-tartalmát. A gabonaféle emészthetőbbé válik, fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát.

„Az eljárást más gabonafélék, például a búza esetében is lehetne alkalmazni” – mondta Steven Smith, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmány vezető szerzője. Szerinte a magas rezisztenskeményítő-tartalmú élelmiszerek a különböző bélbetegségek, köztük a rák kialakulásának kockázatát is csökkentik.

.A rizs a világnépesség több mint fele számára jelent fontos táplálékforrást. Smith szerint az ázsiai országokban is nő a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők, valamint az elhízottak aránya, ám a génmódosított rizs segíthet az egészségi problémák visszaszorításában.

A kizárólag glükózból felépülő keményítő gyors megemésztése cukorbombaként hat a szervezetre. Smith szerint a rezisztens keményítő nem csupán ezt a hatást, hanem az étvágyat is csökkenti, és jó táptalajt biztosít az egészséges mikrobák számára.