Genetikailag szennyezett kukoricát talált a Nébih

Fotó: MTI/MTVA / Jim Lo Scalzo / MTI/MTVA / Jim Lo Scalzo

-

6 csemege- és 1 pattogatni való kukorica-vetőmag mintában mutatta ki a GMO-szennyezést a Nébih laboratóriuma.


Száztíz csemege- és huszonegy pattogatni való kukorica-vetőmag GMO-szennyezettségét ellenőrizte eddig idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a hatóság 7 mintában mutatott ki tiltott genetikai módosítást - közölte az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság.

A tájékoztatás szerint a szennyezett tételeket megsemmisíttették. A terület kiemelt figyelmét indokolja, hogy a csemege- és pattogatni való kukorica-vetőmagból termett áru közvetlenül az emberek asztalára kerül.

A Nébih vizsgálatainak célja, hogy megakadályozzák a Magyarországon tiltott GMO-szennyezett vetőmagok forgalmazását, valamint, hogy felderítsék és kiszűrjék az országba illegálisan behozott tételeket.

Közölték: tavaly összesen 117 csemege- és 27 pattogatni való kukorica tételt ellenőriztek. A múlt évben 8 csemegekukorica mintában, idén pedig 6 csemege- és 1 pattogatni való kukorica-vetőmag mintában mutatta ki a GMO-szennyezést a Nébih laboratóriuma.

A 2016-os országos célellenőrzésre március 21-24. között, a vetési időszak előtt került sor - tartalmazza a tájékoztatás.