Gázt böfögött egy Földhöz közeli fekete lyuk

Fotó: iStockphoto / Dimitar Marinov

-

A fekete lyukak az univerzum talán legnagyobb talányai. Azon túl, hogy mindent elnyelnek – egyesek szerint még az időt is – az emberiség alig tud róluk valamit. De úgy tűnik még ezt is rosszul, mert az egyik annyi gázt „böfögött” ki magából, ami elég jó néhány csillag születéséhez.


A sajátosan viselkedő fekete lyuk az NGC 5195 nevű galaxis közepén található, a Földhöz relatív közel, mindössze 26 millió fényévre. A csillagászok szerint a gázkitörést az NGC 5195 és egy másik galaxis interakciója okozhatta: a beáramló elképesztő mennyiségű gáz hatalmas energiát generált, ami végül kitört – írja a CNN.


„Úgy tűnik a fekete lyukak ebéd után tudnak büfögni is” – fogalmazott konyhanyelven Eric Schlegel, a kutatás vezetője. „Rendkívül fontos ez a megfigyelés, mivel a jelenség feltehetően igen gyakori az univerzum korai életében és megváltoztatja a galaxisok evolúcióját. Noha gyakori, hogy a nagyobb fekete lyukak gázt lövellnek ki magukból, nagyon ritkán figyelhetjük meg ennyire közelről és részletesen.”

Röntgen és optikai felvételek segítségével a kutatócsoport két gázívet figyelhetett meg, melyet vékony rétegben hidegebb hidrogén gáz előzött meg. Szerintük ez azt jelenti, hogy a forróbb gáz elvonta a hidrogént a galaxis szívéből, és egyfajta visszacsatolás lépett fel a fekete lyuk és a galaxis között.

„Úgy gondoljuk, hogy ez a visszacsatolás akadályozza meg, hogy a galaxisok túl nagyra nőjenek” – mondta Marie Machacek, a tanulmány társszerzője. „De ugyanakkor a csillagok születéséért is felelős lehet. Ez mutatja, hogy a fekete lyukak nem csak pusztítani, de teremteni is képesek.”

A csillagászok szerint a „büfögés” néhány millió éve történhetett. A belső gázhullámnak 3 millió évébe telhetett, hogy elérje a jelenlegi formáját, a külsőnek kétszer annyiba.