Gázpalackot szállító kamion száguldott a forgalommal szemben, kilőtték

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

A butángáz-palackokat szállító kamiont elkötötték. A rendőrök még időben beavatkoztak.


Egy butángáz-palackokkal megrakott kamiont kötött el egy svéd férfi Barcelona mellett, kedden délelőtt - írja a Sky News. Az autópályára hajtott, és a belváros felé indult. A forgalommal szemben haladó kamiont a rendőrök észrevették, és több lövéssel állították meg, a hátsó szélvédőt találták el. A hajsza közben a kamion több autónak is nekiütközött. A járműről leeső gázpalack két embert megsebesített, és egy rendőr is könnyebben megsérült, de a sofőr sértetlenül megúszta az esetet.


A svéd férfit letartóztatták, kihallgatása folyamatban van.Drog hatása alatt állhatott

A svéd sofőrt Joakim Robin Berggren néven azonosították a spanyol hatóságok. A 32 éves férfi drog hatása alatt állhatott a kamion vezetése közben, pszichológiai vizsgálatnak is alávetik. A Ronda del Litoral autópályán két rendőrmotorral követték a kamiont, így lőttek a hátsó szélvédőjére a rendőrök. A férfi kihallgatását követően megerősítették, hogy nem terrorcselekmény történt.


Spanyolország a 2015 júliusában történt erőszakos cselekmények hatására megemelte a terrorkészültséget, ami azóta is érvényben van.A svéd férfi a Drassanes metróállomás közelében kötötte el a kamiont. A rendőrök hét lövést adtak le összesen, az üldözés kevesebb, mint tíz percig tartott, három kilométeren keresztül. Tizennégy gázpalack esett le a platóról a menekülés közben. Miután a zavartnak tűnő férfi kiszállt a kabinból, három rendőr bilincselte meg. A spanyol belügyminiszter kizárta, hogy dzsihadista cselekmény történt. A svéd férfi kihallgatása nehézkes volt, hiszen sem katalánul, sem spanyolul, sem angolul nem beszél.