Gázolajjal terítette a sétányt a Liget-projekt fuvarosa

Fotó: Facebook / Ligetvédők kibeszélő csoport / Radafuk Ernő

-

Csöpögött a gázolaj a volt Hungexpo-telekről bontási törmeléket szállító teherautóból. A ligetvédők akadályozták meg, hogy kihajtson. A sofőr égő cigarettával a szájában vizsgálta az olajfolyást; a rendőrök is intézkedtek.


Az Olof Palme sétányt rendesen beszennyezte olajjal a napokban a Szűcs Fuvar Kft. teherautója, amely bontási törmeléket szállított Fótra. Lyukas tartállyal indult útnak az építési területről, amikor a ligetvédők útját állták. A gázolaj folyamatosan csöpögött a teherautó üzemanyagtartályából. Amikor felhívták rá a sofőr figyelmét, kiszállt és égő cigarettával a szájában méltatlankodott a hihetetlen meghibásodás láttán.


A ligetvédők rendőri intézkedést kértek a környezetszennyezés és a közlekedési szabályok megsértése miatt. Ez meg is történt. Úgy tudjuk, a katasztrófavédelem is megfordult a helyszínen, végül az FKF egyik takarítógépe tisztította meg a sétányt, ahol tócsákban állt a gázolaj, de az úttestet is beterítette. A rendszám alapján a ligetvédők azt is megállapították, korábban ugyanebből a járműből folyt a gázolaj a sétányra.

A ligetvédők videót is készítettek.A Szűcs Fuvar Kft. ligetprojektes tevékenysége miatt nem először intézkedtek a rendőrök. Mint megírtuk, a dunakeszi rendőrkapitányság szabálysértés miatt intézkedett a Fótra építési törmeléket szállító sofőrjeivel szemben. A sittet szállító teherautókat ugyanis nem ponyvázták le.


A Szűcs Fuvar alvállalkozói munkásságára árnyékot vetett az is, hogy a fóti önkormányzat másfél éve megtiltotta számára a nyugati iparterület töltésének folytatását. A cég ennek ellenére háborítatlanul oda szállította oda a Liget-projekt részét képező Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ építése miatt elbontott Szabolcs utcai kórház törmelékét. Ezzel lényegében hulladéklerakónak használta a mezőgazdasági besorolású területet, az önkormányzat – mint a terület többségi tulajdonosa – pedig tudomásul vette.

A VS.hu megkérdezte a projektirodát, a Szűcs Fuvarnak van-e befogadói nyilatkozata a fóti nyugati iparterület tulajdonosaitól, hogy sittel kevert földdel töltse fel azt. Azért kérdeztük meg, mert az önkormányzat 2014-ben tiszta, bevizsgált föld elhelyezését engedélyezte a Szűcs Fuvar számára. A Városliget Zrt. kérdésünkre érdemben nem válaszolt. Az ismert tényt közölték, hogy a betontörmeléket a a Szűcs Fuvar a kormányhivatal hulladékgazdálkodási engedélye alapján a fóti Felsőkopaszhegyen kezeli, előválogatja, töri, osztályozza és hasznosítja. „A Városliget Zrt.–nek nincsen tudomása arról, hogy a Liget Budapest Projekt munkálataival bármilyen összefüggésben is illegálisan helyeznének el bontási törmeléket.

A Liget Zrt tájékoztatásának ellentmondanak saját tapasztalataink. A VS.hu a helyszínen járva találkozott a Szabolcs utcai kórház maradványaival. Az egyik sofőr megerősítette, onnan hozza a fel nem dolgozott hulladékot, a Szabolcs utcai építkezésen pedig lefényképeztük a Szűcs Fuvar járműveit, amelyek ki-bejártak a fóti nyugati iparterületre.