Sokk várható a brit gazdaságban

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI / AFP / FABRICE COFFRINI

-

A londoni pénzügyi elemzők szerint komoly Brexit-sokk éri jövőre a brit gazdaságot, és emiatt hosszabb távon a munkanélküliség is megemelkedik.


Az EY (korábbi nevén Ernst & Young) könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég prognózisa szerint Nagy-Britanniának az unióból való kilépése súlyos válságot okozhat majd az ország fogyasztási szokásaiban.

A brit parlament ennek alapján az idei évre várt 1,9 százalékos növekedés után 2017-ben alig 0,4 százalékos, és 2018-ban is csak 1,4 százalékos GDP-bővülést vár a szigetország gazdaságában. Előző, áprilisban összeállított előrejelzésében az EY még 2,6 százalékos növekedést valószínűsített jövőre.


Brexit-sokk

A szigetországi cégek nem örültek a referendum eredményének: felül kellett vizsgálniuk az export- és a hazai eladással kapcsolatos terveiket is. Továbbá az is egyértelmű következmény lesz, hogy a cégek kevesebb embert fognak felvenni – mondta Scott Corfe, a CEBR gazdasági kutatócég igazgatója.

A Brexit miatt nőtt a bizonytalanság: a szigetországra vonatkozó vámszabályok gyökeresen megváltozhatnak, ha kiszorul az egységes piacról, márpedig azon csak akkor maradhat bent, ha továbbra is vállalja a munkaerő szabad áramlásának biztosítását, és befizet a brüsszeli büdzsébe. A CEBR vizsgálata szerint a brit gazdaság kilátásait rossznak látó cégek aránya 49 százalékra nőtt a referendum előtti 25 százalékról.