Gazdag gyerek? Akkor Instagram. Szegény? Marad a Facebook

Fotó: Europress/AFP/HARPO STUDIOS / István Hajdu

-

Egy amerikai kutatás arra kereste a választ, hogy a fiatalok melyik közösségi oldalt választják, és miért pont azt.


Pew Research Center vizsgálata arra jutott, hogy a gazdasági helyzettel és a család bevételeivel van kapcsolatban – írja a Quartz.com.


A felmérés 13-17 évesek közöttieket kérdezett meg a szociális médiához kapcsolódó fogyasztási szokásairól. A válaszadók 92 százaléka mondta azt, hogy naponta használják, 25 százalékuk pedig szinte folyamatosan jelen vannak valamelyik oldalon.

Az elmúlt években többször lehetett hallani, hogy az amerikai tinik körében egyre kevésbé népszerű a Facebook, a Pew kutatása szerint 71 százalékuk használja, pont ugyanannyian, mint akik több ilyen platformra is regisztráltak.

A felmérésben adott válaszokat összevetették a fiatalok gazdasági helyzetével, és kiderült, összefügg a kettő. A kevésbé jómódú háztartásokban élő tinédzserek (ahol a család bevétele kevesebb, mint évi 14 millió forint) használják legszívesebben a Facebookot: 49 százalékuk adta ezt a választ, míg az ennél tehetősebb családok fiataljainak csak a 37 százaléka.

Ez a tendencia még jobban megfigyelhető, ha a 28 millió forintnál nagyobb bevételű háztartások gyerekeit nézzük. Itt már csak hat százalék a különbség a Facebookot és az Instagramot előnyben részesítő fiatalok között (előbbi 31, utóbbi 25 százalék).

Arra nem derült fény, hogy a gazdagabba közül miért szeretik többen az Instagramot, vagy a Snapchatet, ugyanakkor az látható, hogy az Instagram egy olyan platform, ahol nagyon könnyű kérkedni a vagyonunkkal.

Ezt támasztja alá a Rich Kids of Instagram fiók is, ahol azokat a képeket mutatják be, ahol gazdag szülők gyerekei kérkednek luxusnyaralásaikkal, drága italaikkal, tárgyaikkal, eszközeikkel.

A győztes azonban még az összes csoporton belül a Facebook maradt, és azt se felejtsük el, hogy Zuckerbergék 2012-ben megvették az Instagramot.


HAM. by yertayev #onfleek #rkoi #richkidsofinstagram

A photo posted by Rich Kids Of Instagram (@richkidsofinstagram) on