Gazdag és hatalmas, de nem a leggazdagabb C. Ronaldo ügynöke

Fotó: AFP / PATRICIA DE MELO MOREIRA

-

Jorge Mendes a világ futballjának egyik legbefolyásosabb szereplője, és tényleg olyan gazdag, mint azt sokan gondolják. De van, aki nála is gazdagabb.


A Forbes magazin amerikai kiadása évről évre elkészíti a sportvilág legbefolyásosabb és leggazdagabb játékosügynökeinek listáját. Ahogy az várható volt, a lista elején – de nem a legelején – ott van Jorge Mendes, a focivilágot mozgató portugál Gestifute ügynökség tulajdonosa. Az ügynökség jelenleg 80 futballista ügyeit intézi, köztük olyan sztárokét, mint Cristiano Ronaldo, James Rodriguez, Ángel Di Maria, Radamel Falcao, Diego Costa vagy David De Gea. A Forbes számításai szerint a Mendes pályafutása során eddig 950 millió dollárnyi játékos-adásvételt ütött nyélbe, ami után 95 millió dollár jutalékot tett zsebre.


A No. 1: Scott Boras büszkén feszít egyik ügyfele, Jacoby Ellsbury mellett


A listán azonban ez csak a 2. helyre volt elég, ugyanis az amerikai baseball-ligát (MLB) „irányító” Scott Boras nála is hatalmasabb. Boras 1983 óta intézi az MLB-ben szereplő játékosok ügyeit, és a több mint három évtized alatt mintegy 2,3 milliárd dollár értékű szerződést hozott tető alá (kliense pl. Bill Caudill, Greg Maddux, Kevin Brown, Alex Rodriguez, Max Scherzer vagy Matt Holliday – akik odaát akkora sztárok a ligában, mint Mendes ügyfelei a fociban). Az ügyletek után mintegy 117 millió dollár ütötte a markát.


Jorge Mendes már Radamel Falcaónak is összehozott néhány jó szerződést


A harmadik helyen Tom Condon, az amerikaifutball-ligában (NFL) tevékenykedő Creative Artists Agency tulajdonosa áll. A játékosból lett ügynök eleddig közel 1,5 milliárd dollár értékben kötött szerződéseket az általa képviselt játékosok számára, amiből ő maga 60 millió dollárt csípett le. Az ügynökség teljes forgalma fennállása alatt nagyjából 2,6 milliárd dollárra rúg, ami nem csoda, ha olyan nagyágyúkat képviselnek, mint Tony Romo (Dallas Cowboys), Peyton Manning (Denver Broncos), Eli Manning (NY Giants), Drew Brees (New Orleans Saints) vagy a liga legújabb sztárja, J. J. Watt.