Gázálarc és burleszk: újcirkusz a Trafóban

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / Vs.hu/Hirling Bálint

-

HÁTTÉR

Senki sem született artista családban a Freak Fusion Cabaret tagjai közül. Van köztük azonban BMX-világbajnok, tűzzsonglőr és pantomim művész is. A harmincfős társulat tagjai autodidakta módon, külföldi tapasztalatok, utcai fellépések alapján tanulták ki a cirkusz művészetét.


A Freak Fusion Cabaret társulatát már ismerheti a Trafó közönsége. 2013 decemberében a Grüße aus Freakistan előadásukkal léptek fel ugyanitt, akkor Simon Balázs rendező adta az instrukciókat az artistáknak, most viszont egy korábbi koncepcióhoz visszatérve, nincs rendezője a varieté műfajt felidéző társulatnak. A csapat menedzsere és egyben artistája, Mező András szerint éppen ennek köszönhető, hogy nincs az előadásnak egy átfogó története, különálló mutatványokat láthat a közönség. Egyedül a burleszkek hangulata ad egységet az előadásnak. A Freak Fusion Cabaret inkább hasonlít egy magas színvonalú, utcai mutatványosbemutatóra, mintsem egy nagycirkusz műsorára. A hagyományos zsonglőreszközökön kívül előkerülnek még a légi akrobatika kellékei, átkötő elemként pedig fel-feltűnik a színpadon Igor, a púpos ember  is.


-


A újcirkusz csoportot egyszeri próbálkozásnak szánták eleinte az alapítók. A Tűzmadarak tűzzsonglőrei, köztük Mező András, a Tűzraktérbe kerülve kaptak próbatermet, amelyen más budapesti zsonglőrcsapatokkal osztozkodtak. Akkor pattant ki Mező András fejéből az ötlet, hogy a többi akrobatával együttesen gyűjthetnének egy kis pénzt a próbaterem felújítására, egy rendhagyó, közös előadással. Az előadás sikeres volt, így a harmincfős társulat együtt is maradt.

-


A csoport a száz évvel ezelőtt varieték, mutatványos előadásokat idézi meg, különböző területeken tehetséges emberek beolvasztásával. Így lett a társulat tagja többek között Méhes Csaba pantomiművész, Kőrösi Norbert BMX Flatland-világbajnok, és így lehetséges, hogy az Óperentzia zenekar élőben adja a zenét a freakek számaihoz.  A Freak Fusion Cabaret újcirkusz, a mutatványok a színházzal keverednek. Ez lehetőséget ad arra, hogy az egységes hangulat megtartásával szabadon ötleteljenek a számokon a freakek. Bárhonnan lehet ihletet meríteni, gyakran „a másnapos poénkodások termékei kerülnek be az előadásba” -mondja Mező, aki azt is elárulta, hogy az előadások karaktereihez gyakran merítenek inspirációt a burleszk műfajából, Tim Burton-filmekből és a steampunk stílusból.

-


„A cirkusz gyakorlatilag megmentette az életünket. Céltalan, bolyongó művészlelkek voltunk a magyar világban, és a zsonglőrködésen keresztül találtuk meg a helyünket. Azt akartuk, hogy szakmánk lehessen abból, amit szeretünk csinálni, mert nem a McDonald'sban akartunk robotolni. Nagyon sokunk nehéz körülmények között nőtt fel, talán ezért is vagyunk furák (valójában is freakek), de ezt nem rejtjük véka alá.”

-


-


A Freak Fusion Cabaret legtöbb tagja általában más, egyéb művészeti vagy cirkuszi társulatban is dolgozik, a mutatványos színház inkább csak zsebpénz-kiegészítésként jöhet jól. „Próbálok figyelni rá, hogy ez az egész ne a megélhetésről szóljon, mert akkor kiég a társulat. Itt csak az marad, aki valóban szenvedélyből csinálja, mert ebből nem lehet megélni. Ami pénzt kapunk támogatásként, azt is elköltjük a jelmezekre vagy a díszletre”- mondja Mező, majd hozzáteszi, hogy a csapat régebben sokat dolgozott ingyen. Ennek részben az volt az oka, hogy a társulat tagjai között voltak nem profi artisták is, így nem érezték etikusnak, hogy pénzt kérjenek a fellépésért. Másrészt a csapat célkitűzése volt, hogy kevésbé felkapott helyeken segítsenek azáltal, hogy fellépésükkel terjesztik a hely hírét, vendégeket hoznak oda. Így kerültek a freakek a régebben még kevésbé népszerű R33-ba is. A sorosári úti volt Vágóhíd telephelyén van azóta a csapat próbaterme.

trafo_freak_fusion_006

-


A próbateremben szinte mindennap gyakorol valaki. Az artisták folyamatosan próbálnak, Mező szerint azért, mert nekik tényleg a munkájuk az életük. Ha a csapat egy nagyobb előadásra készül, akkor egy huzamban lenyomnak 2-3 olyan hetet is, amikor mindennap tizenkét órát edzenek.


trafo_freak_fusion_007

-


Az artista az is elmondta, hogy tudja, hogy a társulatuk nem olyan magas színvonalon működik, mint egy profi nagycirkuszé, sőt valószínűleg egy cirkuszfesztiválon a csapatnak esélye sem lenne, viszont a Freak Fusion Cabaret esetében nincs is szükség felvenni a versenyt a nagyokkal. Inkább azt akarják az artisták megmutatni, hogy kreativitással és elég gyakorlással bárkinek bármit el lehet érni. „Előbb szeretném azt, hogy a közönségből bárki érezze, hogy ez csöpög az intelligens kreativitástól, mint hogy elámuljon, hogy ez lehetetlen.” A csapat gyakran utazik külföldre, tapasztalatot szerezni, olyan ötleteket ellesni, amelyek a hagyományos cirkusz világába be se kerülnek. A kalapos fesztiválok, amelyek elsősorban Németországban, Svájcban várják az artistákat, olyan utcai fesztiválok, ahol nem csak pénzt lehet keresni a kalapozással, de a közönséggel is közvetlenebb a kapcsolat. A freakek az ilyen fesztiválok és utcai fellépések közben tanulták meg, hogyan kell bánni a közönséggel, és, hogy mi a mutatványos művészet alapja: „Jó hangosan kell kiabálni az emberekkel, és először meg kell szerettetned magad velük, aztán viszont viccet csinálhatsz bármelyikükből, amit a többiek egyébként nagyon szeretnek. Mindig csak egy valakit bántasz, mindenki másnak pedig ez nagyon jó. Nálunk a cinizmus az első. Meg kell fogni az embereket, a szemükbe kell nézni. Nálunk  nincs biztonságban a közönség, mint otthon, a tévé előtt.”

trafo_freak_fusion_008

-


A Freak Fusion Cabaret a kezdetektől fogva foglalkozik gyerekek oktatásával is. A Magyar Zsonglőr Egyesülettel együttműködve hátrányos helyzetű gyerekeket, fogyatékossággal élő embereket ismertetnek meg a zsonglőrködéssel. Jelenleg az Etnocirkusz nevű projekten dolgoznak. A sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola növendékeivel két hetente találkozik a társulat.   A Freak Fusion Cabaret előadásai január 24-én, este nyolc órától tekinthetők meg a Trafóban, az újabb fellépésekről pedig a csoport Facebook oldalán lehet értesülni.

trafo_freak_fusion_010

-


trafo_freak_fusion_011

-


trafo_freak_fusion_012

-


trafo_freak_fusion_013

-


trafo_freak_fusion_014

-