Gátszakadás: elmúlt a veszély

Fotó: MTI/EPA/Kaliforniai Vízügyi Hi / Kaliforniai Vízügyi Hivatal

-

Visszatérhet lakhelyére kétszázezer ember az egyesült államokbeli Oroville-nél lévő völgyzáró gátnál, miután a hatóságok kedden visszavonták a kimenekítést elrendelő határozatot.


Az indoklás szerint jelentősen csökkent a veszélye annak, hogy átszakad az Oroville-tó végében lévő völgyzáró gát kiegészítő túlfolyója. Kory Honea, Butte megye seriffje kijelentette, hogy a lakosok nyomban visszatérhetnek otthonaikba.

Szövetségi vízügyi tisztviselők közölték, elegendő vizet eresztettek már le a gát mögötti tóból, és nem lesz szükség a kiegészítő túlfolyóra abban az esetben, ha a közelgő vihar miatt megemelkedne a tó vízszintje.

A seriff ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a régióban érvényben marad a kimenekítésre szóló figyelmeztetés, ami azt jelenti, az embereknek készen kell állniuk egy esetleges menekítésre, ha a körülmények rosszabbra fordulnának.

Kifejtette, a lakosoknak ébereknek kell lenniük, mert lehetséges, hogy újabb kimenekítési döntés születik, ha változik a helyzet.

Ezzel egy időben az esőzések, a nagy mennyiségű hó és az erózió következtében megrongálódott túlfolyónál homokzsákokat, betontömböket és köveket zúdítottak a hibás rész helyreállítására.

A 230 méteres gát, az ország legmagasabb ilyen létesítménye, amely 12 méterrel magasabb a híres Hoover-gátnál, San Franciscótól 150 kilométerre északkeletre helyezkedik el. A kiegészítő túlfolyót a heves esőzések, a megolvadt hó, valamint az erózió rongálta meg a múlt héten. A gát mintegy ötvenéves történetében még soha sem kellett a túlfolyót használni, ez volt az első alkalom.